Cercetătorii ONU, previziuni sumbre pentru omenire. “Evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”

Ioana Bucur 09.08.2021, 13:25
Cercetătorii ONU, previziuni sumbre pentru omenire. “Evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”

„Cod roșu pentru umanitate”. Cercetătorii ONU au făcut previziuni sumbre pentru omenire. Concluziile alarmante au fost publicate în cel mai amplu raport din istorie cu privire la schimbările climatice. Datele arată că ultimii cinci ani a fost cei mai calzi din ultimii 170, iar acesta este doar începutul. Urmează „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

Cercetătorii ONU, previziuni sumbre pentru omenire

Cel mai amplu raport din istorie ce vizează schimbările climatice a fost publicat recent de grupul interguvernamental de experți ONU, ce fusese însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din pricina efectelor activității umane (IPCC). Raportul, considerat un  „Cod roșu pentru umanitate”, are concluzii alarmante.

IPCC a publicat prima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice de la înființarea sa în 1988. Amânat un an din cauza pandemiei de COVID-19, raportul are în vedere baza științei fizice în ceea ce privește cauzele și efectele pe care le au schimbările climatice. Cercetătorii trag un important semnal de alarmă, explicând că incendiile, inundațiile și vremea extremă din ultimele luni sunt doar începutul unui șir de evenimente meteo extreme cu care ne vom confrunta în viitorul apropiat.

Cele mai importante concluzii ale primei părți din raportul IPCC:

  1. Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900
  2. Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850
  3. Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971
  4. Influența umană este „foarte probabil”, în proporție de 90%, principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice
  5. Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

IPCC: „Evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”

Raportul IPCC este considerat cel mai puternic avertisment dat până acum legat de rolul comportamentului uman în raport cu încălzirea globală. Cercetătorii ONU au făcut previziuni sumbre pentru omenire:

  1. Până în 2040, temperatura medie globală va crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele climatice referitoare la emisiile de CO2 vor fi atinse sau nu.
  2. Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate
  3. Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”
  4. Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100
  5. Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii

Alte două părți ale raportului IPCC urmează să fie publicate anul viitor. Una dintre ele va fi dedicată impactului, adaptării și vulnerabilității oamenilor, ecosistemelor, agriculturii și orașelor în raport cu problemele de mediu, iar cealaltă va acoperi impactul economic și modalitățile de atenuare a schimbărilor climatice. Acest al șaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părți și care va fi publicat în septembrie 2022, potrivit BBC News.

Urmăriți Impact.ro și pe