EXCLUSIV

Veste mare pentru românii care stau la bloc. Acum pot să consolideze mai ușor imobilul. Director: „Deblocăm relația dintre primării și asociațiile de proprietari”

Gabriela del Pupo, Diana Dumitrache 28.02.2023, 12:08
Veste mare pentru românii care stau la bloc. Acum pot să consolideze mai ușor imobilul. Director: „Deblocăm relația dintre primării și asociațiile de proprietari”

Un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării ar putea duce la soluționarea întârzierilor în demararea sau finalizarea consolidării anumitor clădiri care sunt încadrate la categoria de risc seismic. În Capitală, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, instituție nou înființată, a inițiat un program de 10 imobile, care au fost consolidate, rămânând de executat pe partea de arhitectură și instalații. Demersul nu a fost însă lipsit de procese și din această cauză întârzieri. pentru perioada următoare însă, sunt pregătite mult mai multe proiecte.

Impact.ro a stat de vorbă cu Răzvan Munteanu, director executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), pentru a vedea ce avantaje ar aduce o astfel de lege pentru proiectele de consolidări.

„Această majoritate simplă, de 50% +1, ar trebui să ne permită să deblocăm relația instituțională”

Unul dintre principalele impedimente legate de întârzierea demarării sau chiar a finalizării proiectelor de consolidare a clădirilor cu risc seismic este faptul că anumiți proprietari sunt reticenți. Acțiunile în instanță se pot prelungi și pe parcursul a câțiva ani, timp în care orice lucrare trebuie întreruptă. Proiectul de lege i-ar ajuta atât pe locatari să soluționeze litigiul mai repede cât și pe primari să poată respecta termenele de predare prevăzute în contracte.

„Avem și  drepturi și obligații în calitate de cetățeni și de proprietari ai imobilelor și atunci pentru a avea siguranța că evităm posibile procese, consider că această majoritate simplă, de 50% +1, ar trebui să ne permită să deblocăm relația instituțională dintre primării și asociațiile de proprietari. Consider că este de bun augur propunerea făcută de Ministerul Dezvoltării, de altfel și instituția noastră este în acest grup de lucru și am sprijinit tot timpul Ministerul cu propuneri și experiența noastră practică.

Mai sunt câteva chestiuni mici de retușat o să transmitem de asemenea și punctul nostru de vedere. Mă refer în special la imobilele care nu pot intra în programele naționale, pentru că nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate, care au regim de înălțime până în P+3, o să facem precizarea ca aceste imobile să fie tratate prin programe la nivel local, de fiecare primărie. Adică din bugetele locale, în limita sumelor disponibile, primăriile să poată aloca sume pentru aceste imobile.”, spune Răzvan Munteanu.

Cladire cu risc seismic clasa I
Clădire cu risc seismic clasa I

„Ar trebui ca într-un eventual proces instanța să decidă în concordanță cu prevederile legale”

Directorul AMCCRS spune că va fi mult mai greu ca din cauza unor litigii să fie blocate sau întârziate lucrări de consolidare ale clădirilor care sunt în pericol să se prăbușească la un cutremur mai puternic. De altfel, atât anul trecut cât și anul acesta au fost aprobate mai multe proiecte de consolidări. Anul trecut AMCCRS a expertizat un număr de imobile ce au fost încadrate la clasa de risc seismic I și II,. În același timp s-au depus actele pentru o serie de  9 imobile dintre care 6 au deja contracte semnate, 3 sunt în curs de aprobare, în cadrul PNRR.  Au mai fost depuse 22 de imobile la începutul anului, pe data de 3 ianuarie, în Programul Național pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, un program care primește finanțare din programul național.

„Atâta timp cât vom avea o lege care va reglementa foarte clar acest lucru, ar trebui ca într-un eventual proces instanța să decidă în concordanță cu prevederile legale. Sigur, este dreptul fiecărui proprietar de merge și de a solicita anumite drepturi. Acum instanța se raportează strict la dreptul de proprietate, și dacă aceste drepturi de proprietate sunt încălcate sau nu. Este un drept constituțional, de altfel, dacă vedem nota de fundamentare a propunerii cu privire la încălcarea sau nu a dreptului de proprietate, se spune că nu există o încălcare ci este de fapt o limitare pe perioada realizării lucrărilor.”, a mai precizat reprezentantul Primăriei.

Președintele Asociației Proprietarilor din România se exprima în urmă cu o săptămână, pentru impact.ro, argumentând că aceste lucrări de consolidare nu mai trebuie întârziate cu expertize inutile sau programe de evaluare suplimentare ale clădirilor.

„Nu ar fi necesar nici un demers (de noi expertize n.r), s-ar cheltui niște bani aiurea, au făcut și până acum șapte milioane de expertize și s-au cheltuit, 70 de miliarde de lei și nu s-a obținut nimic, în aceeași stare mai jalnică sunt clădirile, că degeaba faci expertiză acum dacă te uiți la ea peste 15 ani.

Nu mai are nici o valoare, doar așa de învârtit bugete, de cheltuit bani, nu e necesar. Când vrei să te apuci de consolidat, consolidezi, în momentul acela vine doctorul face analiza, a doua zi te apuci de contrucție. Clădirile sunt vizibil afectate, nu mai e nevoie de alte expertize.”, spune Radu Opaina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...