VIDEO

Opoziția cere demisia lui Marius Budăi pe tema pensiilor speciale: „România riscă să piardă banii din PNRR fără această reformă”

Gabriela del Pupo 21.02.2023, 15:10
Opoziția cere demisia lui Marius Budăi pe tema pensiilor speciale: „România riscă să piardă banii din PNRR fără această reformă”

Reforma pensiilor speciale se lasă așteptată în timp ce România riscă să piardă finanțările prin Planul Național de Redresare și Reziliență din cauză că nu sunt îndeplinite jaloanele asumate de țara noastră printre care și reforma anumitor domenii. Pensiile speciale urmau să fie revizuite și aliniate la principiul contributivității printr-un cadru legislativ care să intre în vigoare până la finalul anului trecut.

Legea ar introduce noi categorii care beneficiază de pensii speciale

Deputații USR și Forța Dreptei au depus, marți, moțiune împotriva ministrului Muncii Marius Budăi, care nu ar fi scris un proiect corect de eliminare a pensiilor speciale și România riscă să piardă banii din PNRR fără această reformă. Moțiunea se va dezbate luni și va fi votată miercuri. În moțiune, deputații opoziției îl acuză pe Marius Budăi că este ministrul care a lovit și în în cei mai săraci dintre români, fiind autorul celei mai mari aberații fiscale: să muncești 2 ore, dar să plătești taxe cât pentru 8 ore. Suprataxarea contractelor part-time a lăsat prea mulți români fără contracte de muncă.

„Marius Budăi trebuia să vină cu o lege care elimină pensiile speciale, așa cum USR a negociat în PNRR. În schimb, legea trimisă în Parlament nu doar că nu le elimină, dar creează noi pensii speciale. Au crezut că pot păcăli Comisia Europeană cu asta, iar acum riscăm să rămânem fără bani europeni. Nu vrem să așteptăm până eșuează PNRR pentru a-l demite pe Marius Budăi. Banii pentru modernizarea României sunt mai importanți decât o mână de speciali din PSD și PNL”, spune președintele USR Cătălin Drulă.

 

Principalele argumente împotriva Ministrului Muncii

A trecut peste un an de când PSD este la Ministerul Muncii, pe care l-a transformat în ministerul salvării pensiilor speciale, dar și al supraimpozitării muncii celor mai săraci dintre cei care lucrează. Cu sau fără Marius Budăi la Ministerul Muncii este același lucru. De fapt, Marius Budăi nu muncește, el nu ratează nicio emisiune TV la care, de fapt, nu spune nimic despre cum salvează pensiile speciale sau despre cum supraimpozitează contractele cu normă parțială. Adevărul este că nici PSD-ului nu îi pasă prea mult de Marius Budăi, pe care l-ar putea sacrifica, la o adică, la rotativă, transmit partidele din opoziție care au conceput textul moțiunii.

În țara în care partidele din coaliția scumpirilor plătesc, fără jenă și nontransparent, mare parte din mass-media pentru a le cânta în strună, faptul că ambele termene de 120 de zile, unicele termene asumate în programul de guvernare, au fost depășite de mult – un calendar de implementare a legii salarizării și a unei noi legi a pensiilor – a trecut
aproape neobservat. Mandatul lui Marius Budăi în fruntea ministerului a început așadar cu două ratări majore.
Că Marius Budăi nu scoate nimic la capăt era previzibil. Grav este, însă, că eșecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR, programul care ar fi trebuit să fie șansa de modernizare și de reformă a României.

Pensiile speciale urmau să fie revizuite și aliniate la principiul contributivității printr-un cadru legislativ care să intre în vigoare până la finalul anului trecut. Așa scrie în PNRR. Ministerul salvării pensiilor speciale a încheiat un contract în valoare de 1,5 milioane de euro cu Banca Mondială pentru a-i furniza consultanță în legătură cu revizuirea cadrului legal privind pensiile din sistemul public și a celui privind pensiile speciale, cum le numim în spațiul public. Pentru acești bani, plătiți din fonduri publice, Ministerul salvării pensiilor speciale a prezentat „o foaie” cu principii. Foaia a prezentat-o doar la partid, nu a fost în stare să o prezinte și să o susțină public. Marius Budăi se ascunde și nu știe cum să se mai scuze în fața specialilor.

Temele cheie pentru care este chemat Marius Budăi în Parlament

Opoziția consideră că măsurile luate de Ministerul Muncii în ultimul timp nu au fost în concordanță cu stringențele pe care le prezenta sistemul. Marius Budăi este așteptat în Parlament să răspundă la câteva întrebări simple:

1) De ce nu ați publicat raportul primit de la Banca Mondială în integralitate și ați călcat în picioare legea atunci când acesta v-a fost solicitat? Nu este vorba despre un contract realizat din bani publici? A adus Marius Budăi sau clanul politic PSD bani de acasă pentru acest contract?
2) De ce tăceți, domnule Marius Budăi, pe tema pensiilor speciale ale parlamentarilor și ale aleșilor locali? Apărați, prin tăcere, privilegiile clanului politic din care faceți parte?
3) De ce nu ați intervenit public deloc, domnule Marius Budăi, referitor la prevederile privind pensiile speciale adoptate în legea privind statutul magistraților, recent intrat în vigoare, și care depășesc cu mult protecția dată de deciziile CCR? Încercați să vă dați bine pe lângă cei care vă cercetează și condamnă penal membri ai clanului politic?
4) De ce ați trimis Parlamentului, chiar și cu întârziere, un proiect de lege vădit neconstituțional, care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar niște detalii și salvează, în fapt, pensiile specialilor? Legea pe care ați trimis-o Parlamentului privind pensiile speciale are atâtea probleme de neconstituționalitate încât colegului dumneavoastră, fostul ministru al Justiției, cum altfel decât de la PSD, Florin Iordache, i-au trebuit 20 de pagini să vi le descrie în avizul Consiliului Legislativ. Proiectul de lege care ar fi trebuit teoretic să reducă cheltuielile cu pensiile speciale nu are precizat impactul bugetar. Nicio cifră concretă precizată, nimic despre vreun leu economisit. Asta, pentru că, de fapt, nu doar că nu reduce cheltuielile cu pensiile speciale, ba chiar acestea cresc. Ați alocat în bugetul pentru anul 2023 mai mulți bani pentru pensiile speciale, 13,2 miliarde de lei mai exact, decât în cel pentru anul 2022. Nu veți reuși să prostiți pe nimeni niciodată cu o scădere făcută prin creșterea cheltuielilor cu pensiile speciale.

„Marea reformă” a pensiilor speciale pe care o propuneți poate fi exemplificată prin creșterea vârstei de pensionare a aviatorilor de la 50 la 52 de ani

Parlamentarii care au redactat textul moțiunii spun că nici măcar măsurile pentru cei care beneficiază de pensii speciale, în baza activității în domenii esențiale, nu sunt concepute în avantajul acestora.

„Marea reformă” a pensiilor speciale pe care o propuneți poate fi exemplificată prin creșterea vârstei de pensionare a aviatorilor de la 50 la 52 de ani. Atât sunteți capabili: o cosmetizare cu praf aruncat în ochi pentru a salva, de fapt, pensiile speciale. În rest, toate pensiile speciale rămân bine-merci în plată și se recalculează de formă doar
pensiile magistraților care nici măcar nu vor mai avea vârsta de pensionare precizată în legea specială.
Nici nu vă grăbiți cu acest proiect de lege pentru că, deși e la Senat în procedură de urgență, îl amânați tot voi ca să încercați să prostiți din nou cetățenii și Comisia
Europeană cu noi formulări din care niciuna nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii speciale.
Trebuia să aveți totul gata până la sfârșitul anului trecut. E aproape martie! Sunteți de peste un an la guvernare.
Din păcate, se întâmplă exact așa cum am avertizat. Obiectivul politic major al actualei coaliții a scumpirilor este inducerea în rândul oamenilor a ideii că pensiile speciale nu pot fi eliminate. Ba se poate! Dacă se vrea. Dar actuala coaliție nu vrea să se atingă de pensiile nesimțite și îi e rușine să recunoască asta public.
Pe scurt, proiectul de lege pe care îl propuneți și care trebuia să treacă pensiile speciale pe contributivitate nu face nimic din ceea ce trebuia să facă, dimpotrivă: salvează pensiile speciale.
Majorarea pensiilor „nespecialilor” și a salariilor la stat
Concursul politicianist și televizat: „care se laudă că dă mai mult la pensie” a durat luni în șir. Marius Budăi și PSD s-au prefăcut un an întreg că discută cu Comisia Europeană pentru a modifica acel procent de 9,4% din PIB precizat în PNRR. De fapt, niciodată nu au depus vreo solicitare în acest sens, deși la TV declară atâta grijă pentru „părinții și bunicii noștri”, se arată în argumentele pentru care se cere demiterea actualului ministru.

Puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut și tot ce a considerat PSD că trebuie să facă a fost să mărească punctul cu pensie cu 12,5 %, sub rata inflației de 16%. Între
timp, recalcularea pensiilor nu s-a făcut, inechitățile s-au accentuat. Până la finalul lunii martie 2023 ar trebui adoptată noua lege a pensiilor, conform jalonului 214 din PNRR. Ministerul salvării pensiilor speciale încă nu a trimis legea în Parlament deci termenul va fi cu siguranță ratat. Oricum, aplicarea noii legi nu poate avea loc mai repede de 2024 pentru că nu s-a încheiat digitizarea dosarelor de pensie făcută de Casa Națională de Pensii Publice care a cerut și a primit păsuire de încă 8
luni, deși au 1000 de angajați la dispoziție doar pentru această procedură, de mai bine de 1 an.

Printre cele mai mari probleme în evaluarea Comisiei Europene referitor la îndeplinirea jaloanelor PNRR de către România este și jalonul 213 referitor la Pilonul II de pensii, care prevede trei obiective: creșterea contribuției (bifată prin OUG care va intra în vigoare doar din 2024), flexibilizarea investițiilor fondurilor de pensii și digitalizarea operațiunilor. Pe aceste două teme – investiții și digitalizare – domnul Marius Budăi nu doar că nu a făcut nimic ca să bifeze jalonul, dar a adoptat și legislație care contravine flagrant obiectivelor jalonului din PNRR. E vorba de OUG 174/2022, care nu doar că nu dă mai multe libertate de investiții, dar obligă administratorii să funcționeze în risc.

„Dacă avem zeci de mii de concedieri, eu, Marius Budăi, îmi dau demisia”.

Ei bine, DA, Marius Budăi, e timpul să vă dați demisia, pentru că decizia aceasta a dus la dispariția a peste 100.000 de contracte de muncă, cele mai multe – 47.000 – în învățământ, alt  domeniu care nu este de interes pentru actualul guvern. Nu, nu puteți susține că au apărut alte contracte de muncă în schimb, pentru că acelea au fost create fără nicio legătură cu ordonanța voastră, în ciuda OUG-ului vostru și nicidecum datorită lui.
Ba chiar a crescut și rata șomajului în ultimele luni, față de începutul anului 2022, în septembrie 2022 ajungându-se la 2,88%, iar în decembrie la 3,05%.

PSD lovește în angajatori, prin diferite campanii media, arătând că angajatorii sunt cei care nu ar dori să crească salariul minim. Mecanismul de creștere a salariului minim trebuia stabilit într-un mediu consultativ, cu ascultarea sindicatelor și patronatelor, la masa negocierilor cu cifrele economice în față. Dar nu, Marius Budăi crește iar „din pix” salariul minim, punând antreprenorii în fața faptului împlinit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...