Noi schimbări la facturile de energie și gaze. Descoperirea făcută abia acum. Guvernul va face modificări substanțiale

Andra Daoud 10.04.2022, 12:50
Noi schimbări la facturile de energie și gaze. Descoperirea făcută abia acum. Guvernul va face modificări substanțiale

Guvernul a adoptat recent Ordonanța de Urgență care reglementează plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, începând cu 1 aprilie. Legea nou adoptată are nevoie însă de clarificări suplimentare, după ce executivul a ajuns la concluzia că prevederile actuale nu sunt suficient de clare. Ce modificări trebuie făcute cât mai repede.

Noi schimbări la facturile de energie și gaze

Guvernul Ciucă a adoptat recent Ordonanța de Urgență prin care se stabilește plafonarea prțurilor la gaze și la energie începând cu 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023. Astfel, timp de un an de zile, consumatorii casnici vor plăti un preț maxim de 0,68 lei/kwh (pentru un consum de maximum 100 kwh pe lună) sau un tarif maxim de 0,80 lei/kwh (pentru un consum lunar cuprins între 100 și 300 kwh pe lună).

Ordonanța 27/2022 are însă unele prevederi neclare cu privire la felul în care se va calcula prețul final de pe factură, motiv pentru care Guvernul va trebui să revină asupra OUG pentru a lămuri măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie și gaze.

După publicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, din piață au apărut solicitări de clarificare din partea operatorilor economici cu privire la aplicarea actului normativ, precum și cu privire la explicitarea unor termeni în vederea clarificării căror operatori economici li se aplică.

Cu titlu de exemplu menționăm solicitarea de clarificare a sintagmei „furnizor/operator de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice” care, în accepțiunea eronată a unor operatori economici ar include doar furnizorii de energie electrică, interpretare care nu corespunde intenției legiuitorului.

De asemenea, a fost identificată existența unui tratament discriminatoriu aplicat clientilor casnici atât față de clienții noncasnici privitor la schema de sprijin aferentă energiei termice, cât și față de clienții casnici care utilizează gazele naturale pentru producerea apei calde, în perioada de vară.”

Ce modificări trebuie să facă Guvernul

În cazul în care Ordonanța nu va fi completată, se poate ajunge la situația în care să se deconteze valori diferite față de ce a anunțat inițial executivul.

Totodată, așa cum rezultă din economia Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022, aceasta conține reglementări cu caracter tehnic precis, dispoziții aplicabile de la 1 aprilie 2022, astfel că în lipsa adoptării modificărilor propuse prin proiectul de ordonanța de urgență pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022, s-ar ajunge în situația decontării unor valori diferite decât cele pentru care a fost intenția inițială a legiuitorului român. (..)

Neadoptarea măsurilor propuse prin prezentul proiect de act normativ creează dificultăți majore în aplicarea măsurilor de sprijin propuse atât de către autoritățile competente cât și de către operatorii economici implicați.

În lipsa modificărilor propuse asupra anexelor la OUG nr. 27/2022, formulele de calcul incidente nu vor putea fi aplicate corespunzător, generând imposibilitatea determinării cantităților de gaze naturale reprezentând necesarul de consum pentru clienții casnici, precum și pentru producătorii de energie termică destinată populației.”, se arată în document.

Noi schimbări la facturile de energie și gaze. Descoperirea făcută abia acum. Guvernul va face modificări substanțiale
Noi schimbări la facturile de energie și gaze

Cum se va calcula costul final al facturilor

În ceea ce privește consumul de energie electrică, clienții care depășesc 300 kwh pe lună vor plăti tariful întreg din contract. Prețul energiei poate varia însă de la o lună la alta, din cauza mecanismului de calcul menționat în OUG.

Tariful de pe factură este compus din: costul de achiziție (include și un cost cu dezechilibrul, de 5%), componenta de furnizare (maximum 73 de lei/MWh), tarifele reglementate de transport și distribuție, certificatele verzi, taxa de cogenerare, acciza și TVA.

Dar, după cum arată chiar textul ordonanței, „componenta de achiziţie se calculează de către fiecare furnizor/operator de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice pentru fiecare lună”.

Componenta de achiziție reprezintă costul cu care furnizorul cumpără energia de pe toate piețele, pentru a o vinde mai departe clienților. Ea se calculează lunar și este aproape imposibil să aibă aceeași valoare mai multe luni la rând, pentru că prețurile din piețe variază.

Niciun furnizor nu poate cumpăra în avans energie care să acopere cererea clienților săi pentru următoarea lună, astfel încât să nu mai existe aceasta componentă de achiziție pe factura clienților casnici în următoarea lună.

 

Urmăriți Impact.ro și pe