Veste îngrijorătoare din partea AIE. Consumul de cărbune a ajuns la un nivel istoric: „Lumea este aproape de un vârf în utilizarea combustibililor fosili”

Elena Avramescu 20.12.2022, 08:58
Veste îngrijorătoare din partea AIE. Consumul de cărbune a ajuns la un nivel istoric: „Lumea este aproape de un vârf în utilizarea combustibililor fosili”

Din nefericire, în loc să scadă cât mai mult consumul global de cărbune, acesta a crescut în anul 2022, iar în scurt timp va atinge un nivel record, mai precis până la finalul anului în curs. Comerțul cu cărbune a fost relansat din cauza războiului dus de Rusia in Ucraina, dar și din cauza impactului asupra ofertei de petrol.

Specialiștii, îngrijroați din cauza consumului mare de cărbune

În acest an, comerțul cu cărbune a crescut cu până la 1,2%, fiind un nivel record potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE). Acest lucru se întâmplă într-un moment critic şi incert pe pieţele globale de energie, iar AIE este de părere că invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a reușit să modifice brusc dinamica comerţului cu cărbune, nivelul preţurilor, precum şi modelele cererii şi ofertei în 2022.

„Pieţele cărbunelui au fost zdruncinate sever în 2022. Fluxurile comerciale tradiţionale au fost perturbate, preţurile au crescut, cererea urmând să urce cu 1,2%, la un maxim istoric de 8 miliarde de tone metrice”, a spus AIE în raport.

În acest sens, preţurile combustibililor fosili au reușit să înregistreze o creştere majora în acest an, iar gazele naturale au înregistrat cea mai puternică creştere.

„Acest lucru a determinat un val de renunţări la gaze, mărind cererea pentru mai multe opţiuni competitive la preţ, inclusiv cărbune, în unele regiuni”, a mai notat AIE.

Comert cu carbune

Chiar dacă a crescut destul de mult cererea pentru cărbune, lucrurile nu sunt atât de simple. AIE mai susține că preţurile mai mari ale cărbunelui, precum și utilizarea puternică a surselor regenerabile dar şi a eficienţei energetice şi slăbirea creşterii economice globale au capacitatea de a domoli creşterea cererii generale de cărbune în acest an.

În acest sens, utilizarea cărbunelui în generarea de energie electrică ar trebui să crească cu puţin peste 2% în acest an.

Se pare că utilizarea cărbunelui în industrie era programată să scadă cu mai mult de 1% înainte de începerea războiului, această scădere fiind atribuită producţiei mai reduse de oţel şi fier.

„Lumea este aproape de un vârf în utilizarea combustibililor fosili, cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu suntem încă acolo. Cererea de cărbune probabil va atinge un maxim istoric în acest an, crescând emisiile globale.

În acelaşi timp, există multe semne că criza de astăzi accelerează implementarea surselor regenerabile, a eficienţei energetice şi a pompelor de căldură, iar acest lucru va modera cererea de cărbune în următorii ani”, a declarat Keisuke Sadamori, directorul pieţelor energetice şi securităţii IEA, într-un comunicat.

Din păcate, utilizarea cărbunelui are un efect negativ major asupra mediului, iar organizaţia de mediu Greenpeace îl descrie ca fiind cel mai murdar şi cel mai poluant mod de a produce energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...