Criza energiei. Ce vor face țările europene pentru a scăpa de dependența de gazul rusec

Beatrice Dumitru 01.09.2022, 10:29
Criza energiei. Ce vor face țările europene pentru a scăpa de dependența de gazul rusec

După amenințarea Rusiei că ar putea lăsa Europa fără gaz din cauza sancțiunilor primite pentru invadarea Ucrainei, statele de pe continent caută soluții pentru a scăpa de dependența de energie de la Moscova. Astfel, initiațivele pentru limitarea dependenței de gazele Rusiei s-au înmulțit.

Inițiative pentru reducerea dependenței de gazul rusesc

La începutul războiului, UE importa în fiecare an aproximativ 40% din necesarul său de gaze și aproximativ 27% din petrol. Dar, după ce Moscova a redus livrarile de gaze și a închis robinetul pentru câteva țări, initiațivele pentru limitarea dependenței de gazele Rusiei s-au înmulțit, notează Euronews.

Astfel, națiuni din Marea Baltică, printre care Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Danemarca și-au anunțat eforturile de a crește producția de energie eoliană până în 2030, pentru a elibera Europa de Nord de dependența sa de gazul rusesc.

Criza energiei. Ce vor face țările europene pentru a scăpa de dependența de gazul rusec
Europa vrea să scape de dependența de gazul rusesc.

„Încercarea lui Putin de a se îmbogăți cu combustibili fosili eșuează. Accelerăm tranziția verde, ne eliberăm de diligența combustibililor fosili ruși, accelerăm spre surse curate, mai economice, propria noastră energie regenerabilă”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Conducră de gaze între Peninsula Iberică de Europa Centrală

Până în 2050, capacitatea de energie eoliană a Mării Baltice ar putea fi mărită la 93 de gigawați, au spus țările într-un comunicat. Președintele Comisiei Europene subliniază că Uniunea Europeană dorește să reformeze piața de energie electrică, astfel încât prețurile gazelor să nu mai dicteze prețurile energiei electrice.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a subliniat la întâlnirea sa cu cancelarul german Olaf Scholz că sunt necesare mai multe interconexiuni energetice și în Europa. Acesta din urmă a precizat că sprijină construirea unui conducte de gaze care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală.

Vreau să subliniez încă o dată că sunt în favoarea creării acestei conexiuni. Este vorba de îmbunătățirea interconexiunilor rețelei europene de gaze astăzi și, pe termen lung, și de a folosi hidrogenul împreună în Europa”, a afirmat Olaf Scholz.

„Trebuie să consumăm mai puțină energie”

Statele membre ale UE au propus o reducere voluntară a utilizării cu 15% și încearcă să impună reduceri obligatorii în blocul comunitar în cazul unei penuri grave de gaze, în timp ce Franța și alte țări vor stabili, de asemenea, un plan pentru econimisirea energiei.

Trebuie să consumăm mai puțină energie acasă, în mijloacele de transport, magazine, firme și administrații. Este un angajament colectiv de reducere a consumului de energie care trebuie făcut”, a spus Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei.

Franța este mai puțin afectată decât multe țări europene de creșterea prețurilor la gaze cauzată de decizia Rusiei de a-și reduce exporturile către Europa după invazia Ucrainei. Un procent important din electricitatea sa provine de la 56 de reactoare nucleare, deși 32 dintre acestea sunt în prezent scoase din uz pentru lucrări de rutină sau pentru a evalua riscul de coroziune.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...