Veste cruntă pentru cei care au acest tip de centrală termică. Vor fi interzise

Nicu Stan 19.05.2021, 08:02
Veste cruntă pentru cei care au acest tip de centrală termică. Vor fi interzise

Veste cruntă pentru cei care au acest tip de centrală termică. Vor fi interzise. Toate detaliile, în articolul de mai jos.

Vești proaste. Un anumit tip ce centrală termică va fi interzisă în câțiva ani

Veste cruntă pentru proprietarii care au acest tip de centrală termică. Acestea vor fi interzise, cât de curând. Astfel, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anunțat că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze începând din anul 2025. Măsura este necesară pentru a respecta ținta de emisii zero până la mijlocul acestui secol, informează BBC.

Interzicerea vânzării de centrale termice pe gaze naturale este unul dintre cei 400 de pași necesari pentru a se ajunge la emisii zero, prevăzuți de AIE într-un raport special.

Centralele termice pe gaz natural, interzise
Centralele termice pe gaz natural, interzise

COP26-conferință a ONU pentru schimbările climatice

De asemenea, vânzarea de mașini noi pe benzină și motorină în întreaga lume urmează să se încheie până în anul 2035.

AIE informează că de acum nu mai este loc pentru noi exploatări de cărbune, petrol sau gaze. Raportul este considerat ca o contribuție importantă pentru COP26 – conferință a ONU pentru schimbările climatice, ce va avea loc în acest an la Glasgow, Scoția, când țările vor încerca să se stabilească măsurile necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris.

Centralele termice pe lemne, mari poluatoare

Astfel, abordarea felului în care omenirea produce și consumă energie este cel mai critic efort. De asemenea, Sectorul energetic, potrivit AIE, este sursa a aproximativ 75% din poluarea cu efect de seră vinovată de creșterea temperaturii globale.

Pe de altă parte, autoritățile din România sunt hotărâte să scoată centralele de lemne din casele populației. Se ia în calcul oferirea unor sume de bani care să ajute la înlocuirea acestui tip de centrală termică.

Cum vrea statul să înlocuiască centralele pe lemne

Ministerul Mediului a informat că proprietarii care au centrale pe lemne ar putea primi ajutor financiar de la stat pentru a le înlocui cu instalaţii mai puțin poluante.

”Facem acum o analiză în minister pe un program de susținere pentru gospodăriile care au astfel de centrale termice pe fosil, lemn, în principal, de eficientizare a acestora. Să venim cu sprijin pentru a ajuta acești cetățeni să-și cumpere centrale mai eficiente, mai puțin poluante, și să predea centralele vechi. Un fel de program rabla…”, a declarat Tanczos Barna la Europa Fm.

Fără centrale termice în apartamente

Tot pentru a micșora poluarea, în București, ministrul Mediului a anunțat că va solicita să nu se mai acorde autorizații de construcție decât cu centrală comună.

Motivul este poluarea masivă din București care se face în mare parte de la centralele individuale din apartament.

Urmăriți Impact.ro și pe