Care sunt centralele termice de apartament interzise în România. Doar aşa se pot monta, de fapt

Nicu Stan 17.02.2021, 15:57
Care sunt centralele termice de apartament interzise în România. Doar aşa se pot monta, de fapt

Care sunt centralele termice de apartament interzise în România. Doar aşa se pot monta, de fapt. Despre ce este vorba, citiți în articolul de mai jos.

Ce centrale termice vor fi interzise la bloc. Ce trebuie să facă proprietarii pentru a le folosi în continuare

S-a anunțat care sunt centralele termice de apartament interzise în România. Doar aşa se mai pot monta, de fapt, pe viitor.

Autoritățile din România vor să interzică centralele de apartament care au coșuri de fum proprii. Ce pot face românii în acest caz citiți în rândurile următoare.

Nu se vor mai aproba centrale termice cu coșuri individuale de evacuare

Asociația Energia Inteligentă a anunțat că proiectele de instalații de gaze pentru centrale termice care au coșuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi autorizate de către verificatorii de proiecte pentru a fi montate.

Adică, este necesar, la blocurile, unde se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4. Acest tip de centrală necesită să fie conectată la sisteme de coșuri concentrice tip LAS ce deservesc mai multe centrale. De asemenea, mai pot fi racordate la sisteme de conducte separate. Trebuie menționat că la astfel construcții prețurile pot ajunge la câteva mii de euro.

Locuitorii de la bloc trebuie să scoată bani din buzunar pentru coșuri colectoare

În acest fel, cei care locuiesc la bloc în București, Timișoara, Constanța etc. se lovesc de imposibilitatea legală de a mai monta centrale termice care au coșuri individuale.

Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001, care completează Ordinul ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea normelor de igienă și a recomandărilor cu privire la mediul de viaţă al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, prevede la art. 1 că:  ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului”.

Mai multe detalii pe stiridinlume.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe