Veste bună pentru Spania, în mijlocul pandemiei. Ce s-a spus despre vaccinul anti-covid. Se întâmplă în prima jumătate din 2021

Cristian Cojocaru 20.11.2020, 16:24
Veste bună pentru Spania, în mijlocul pandemiei. Ce s-a spus despre vaccinul anti-covid. Se întâmplă în prima jumătate din 2021

Vineri, în urma unei conferințe de presă, Premierul Pedro Sanchez, a venit cu o veste bună pentru Spania, în mijlocul pandemiei. Acesta a declarat că o mare parte din populația Spaniei, va fi vaccinată în prima parte a anului care vine.

Veste bună pentru Spania

Premierul Spaniei a venit cu o veste bună pentru Spania, în mijlocul pandemiei. Și anume, la începutul anului viitor va începe vaccinarea populației țării. Potrivit Reuters, Pedro Sanchez a spus că marțea viitoare, Guvernul spaniol va prezenta planul de vaccinare. Momentan, acesta nu a venit însă și cu detalii.
Astfel, Guvernul a organizat o comisie specială, care va ajuta la gestionarea întregii campanii. În urma acestei campanii, se va decide cine va fi vaccinat prioritar, în momentul în care vaccinul va fi disponibil.

Tot Spania, în urmă cu aproximativ o lună, a autorizat primul vaccin propriu anti-Covid-19 pentru a fi testat la nivel internațional. Cercetătorii Spitalului Trias i Pujol din Catalonia, au dezvoltat vaccinul RUTI, iar acesta a fost fabricat de către compania famaceutică Arhivel Farma.  Astfel că, primele teste clinice vor avea loc în Argentina. Deși inițial, vaccinul fusese realizat împotriva tuberculozei, se presupune că ar fi eficace și împotriva noului coronavirus.

Vaccinul a fost dezvoltat de către un medic al Serviciului de Microbiologie din Can Ruti. Aceta este bazat pe așa-zisa ”imunitate înnăscută antrenată”. Astfel că, prin stimularea imunității organismului cu ajutorul vaccinului, acesta se ”dotează cu memorie”, pentru a răspunde cât mai bine si mai rapid la expunerea față de virus. După primirea tutuor avizelor autorităților argentiniene, procedura a fost demarată pentru ca vaccinul să poată ajunge în Argentina. Acesta va fi administrat unui număr de 369 angajați ai unor diferite centre sanitare din țară.

O mare parte din populația Spaniei, va fi vaccinată în prima parte a anului care vine.
O mare parte din populația Spaniei, va fi vaccinată în prima parte a anului care vine.

Vaccinarea în România

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirmă că, scenariul cel mai optimist ar fi ca vaccinul să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie. Altfel, dacă procedura va fi întârziată, vaccinul va ajunge în țară în primul trimestru al anului 2021. Comisia Europeană va trimite în tranșe, României, aproximativ 10,7 milioane de doze de vaccin. Prima tranșă ar număra, estimativ, 1,2 milioane de doze, totul depinzând de avizele Agenției Europene a Medicamentului.

Vaccinul nu va fi obligatoriu și nu se vor percepe taxe pentru administrarea acestuia. Într-o primă etapă, vor fi vaccinate persoanele cu o expunere mai mare la riscul infectării cu noul coronavirus. Aici amintim angajații din sistemul medical și pe cei din serviciile de asistență socială, angajații din domeniile apărarii, educației și energiei, dar și vârstnicii și pacienții cu boli cronice.

După aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare, va veni și rândul cetățenilor obișnuiți să se poată vaccina. Astfel că, în sălile de sport sau cele de conferință, vor fi amenajate centre speciale de vaccinare pentru un număr cât mai mare de vaccinări. Probabil centrul de recepție principal al vaccinului va fi Institutul Cantacuzino, după care centrele regionale și locale. Cu privire la transport și distribuție, vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne, potrivit hotnews.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe