Veste bună pentru România. S-a dat undă verde pentru cumpărarea a 18 drone militare turcești Bayraktar

Elena Avramescu 27.10.2022, 07:47
Veste bună pentru România. S-a dat undă verde pentru cumpărarea a 18 drone militare turcești Bayraktar

La data de 1 septembrie, ministerul Apărării a cerut acordul Parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2 cu câte 6 baterii, fiind vorba mai precis despre aparatele de zbor fără pilot cu care Kievul a reuşit să distrugă sute de blindate, sisteme de rachete, tunuri și garnituri de tren ale fostei Armate Roșii într-un timp foarte scurt.

România va achiziționa 18 drone militare turcești Bayraktar

Însă acum, comisiile reunite de Apărare din Parlament au dat undă verde, prin vot unanim, pentru cumpărarea a 18 drone militare turcești Bayraktar. În acest sens, Forțele Terestre Române urmează să fie dotate cu celebrele drone de luptă de fabricație turcească Bayraktar TB2, după ce comisiile reunite de Apărare din Parlament au dat undă verde pentru achiziția estimată la 300 de milioane de dolari, potrivit G4Media.

„Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, găsim notat în documentul justificativ al solicitării.

Însă asta nu este tot, deoarece MApN a ținut să mai puncteze că sistemele vor ajunge la Forțele Terestre Române și se vor dovedi extrem de utile în misiunile de luptă.

S-a dat unda verde pentru cumpararea a 18 drone militare turcesti Bayraktar
Drone militare turcesti Bayraktar

„Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, a mai spus Ministerul Apărării.

Aparatele de zbor fără pilot de fabricaţie turcească Bayraktar TB2 ale Kievului au avut capacitatea de a face pagube importante în războiul din Ucraina după ce au distrus sute de blindate, sisteme de rachete, tunuri, maşini de aprovizionare și garnituri de tren ale fostei Armate Roșii.

Acest lucru a fost documentat şi probat cu imagini foto sau video de către cei care administrează portalul oryxspioenkop.com. În plus, Ucraina a făcut public un număr limitat de imagini cu loviturile reuşite de Bayraktar TB2, iar cantitatea de echipamente ruseşti distrusă de TB2 este probabil să fie semnificativ mai mare decât cea înregistrată până acum de oryxspioenkop.com.

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, a declarat în luna iulie a acestui an că planul de achiziţie al Armatei Române include submarine franceze Scorpène şi elicoptere franceze. În plus, a fost semnată o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării în acest sens.

„Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării pentru un viitor proiect şi am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpène şi elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, a spus Vasile Dîncu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...