EXCLUSIV

Primele reacții la demisia lui Vasile Dîncu și gafele de comunicare din ultimele luni. Specialist: „Este o boală mai veche a politicienilor români, să creadă că se pricep la orice”

Gabriela del Pupo 24.10.2022, 14:21
Primele reacții la demisia lui Vasile Dîncu și gafele de comunicare din ultimele luni. Specialist: „Este o boală mai veche a politicienilor români, să creadă că se pricep la orice”
După ce demisia sau demiterea sa era așteptată în spațiul public încă de acum două săptămâni, ministrul Apărării a anunțat că își prezintă demisia. După ce a fost aspru criticat de președintele Klaus Iohannis, în urma declarațiilor privind războiul din Ucraina, situația părea că a fost rezolvată prin dialog. Președintele i-a recomandat acestuia „să citească revista presei”, dar în urma discuțiilor cu Nicolae Ciucă decizia demiterii a părut că este amânată. Impact.ro a stat de vorbă cu George Rîpă, consultant politic care a urmărit cu atenție gafele de comunicare ale ministrului din ultimele luni.

„Toate aceste gafe au arătat că există o incompatibilitate clară între calitățile domnului Dîncu și postul de ministru”

Declarațiile controversate din urmă cu câteva săptămâni în care Vasile Dîncu sugera ca NATO și SUA să negocieze cu Federația Rusă peste capul Ucrainei, nu sunt de altfel prima astfel de gafă din cadrul mandatului său. Încă dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina, declarațiile ministrului, de profesie sociolog, au trădat lipsa de înțelegere a anumitor responsabilități pe care le are un ministru al Apărării în momentul în care face declarații, în special în cazul unor situații de tensiuni sau conflicte.

„Demisia domnului Dîncu era așteptată, singura surpriză este că ea a venit mult prea târziu. De când a ajuns ministru al Apărării – fapt ce a coincis oarecum cu începerea invaziei rusești din Ucraina, domnul Dâncu a făcut mai multe gafe. Să ne amintim de explicațiile publice privind scutul defensiv de la Deveselu, când ministru Dâncu ne spunea că „nu crede” că este nevoie să oferim Rusiei garanții scrise, în condițiile în care ar fi trebuit să-i trimită la tratatul de bază din 2003, în care se specifica că nu e treaba celeilalte părți cum o parte își asigură apărarea, gafa privind Insula Șerpilor, când a explicat că ne vom obișnui să trăim cu rușii la graniță, în condițiile în care discursul corect era că nu vom recunoaște niciodată o anexare ilegală a unui teritoriu ce nu aparține Federației Ruse și totul culminând cu promovarea tezei rusești potrivit căreia este nevoie de un acord între marile puteri care să plece de la ideea „teritorii contra pace”, o strategie care contravine poziției oficiale a statelor NATO, inclusiv România.
Toate aceste gafe au arătat că există o incompatibilitate clară între calitățile domnului Dâncu și postul de ministru al Apărării. Nu cred că domnul Dâncu a făcut aceste declarații pro-ruse conștient, cred că mai degrabă ele trădează lipsa lui de calificare pentru acest post. Este o boală mai veche a politicienilor români de a crede că se pricep la orice. Probabil că dacă ar fi apelat la specialiștii din minister, aceștia i-ar fi pus la dispoziție punctaje care să fie pe linia politicii externe și de apărare a Bucureștiului. Nu a făcut-o și rezultatul îl vedem cu toții acum.”, spune consultantul politic.
Scopul din spatele atacului la Klaus Iohannis este ca poziția lui Vasile Dîncu în PSD să nu fie anulată total de această demisie, deși Marcel Ciolacu nu a insistat în tot acest timp în a-i lua partea ministrului MApN.
„În ceea ce privește declarația sa ce privește relația instituțională cu Klaus Iohannis, cred că asistăm doar la o perdea de fum. Domnul Dîncu dorește să se vândă în partid ca o victimă a președintelui Iohannis tocmai pentru a se proiecta ca un pesedist adevărat, cu scopul de a reveni în viitor într-o funcție importantă. Realitatea e însă alta, și anume faptul că primul care a dorit să scape de Dîncu a fost chiar Marcel Ciolacu. Despre asta e vorba, despre faptul că PSD a decis să-i retragă sprijinul și tot ce a făcut președintele a fost să ia act.
În orice caz, sistemul național de apărare este mult prea complex și prea bine pus la punct pentru a fi afectat de această demisie. Indiferent de cine va fi la minister, armata română va continua investițiile smart în apărare în strânsă coordonare cu aliații din NATO.”, a mai precizat George Rîpă.
George Ripa
Politologul Andrei Țăranu este de părere că dacă nici președintele PSD nu are reproșuri la adresa președintelui Klaus Iohannis, Vasile Dîncu s-a lansat într-o luptă în care va fi singur și nesusținut de nici un lider de partid.
„Nu faptul că Dâncu și-a dat demisia mă surprinde, era, oarecum, de așteptat. Surprinderea vine din faptul că e primul care îl atacă direct pe Iohannis:
”Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.”
Până acum toate demiterile se făceau tacit, cu lacrimile de crocodil aferente, pentru propășirea patriei și a reformelor atât de necesare (v. Câmpeanu) Acum, însă, direct, ”cel care blochează e Președintele”.
Că Dâncu a bătut câmpii în declarațiile despre pacea din Ucraina, că habar nu a avut despre ce se întâmplă în MApN, că preferă cărțile idioților este foarte adevărat. Dar să se ia în bețe cu Iohannis e prima spărtură în zid.
Ludovic Orban s-a dezis de Iohannis târziu și când era clar pe cine susține acesta din urmă. Ciolacu nu zice nici pâs la adresa lui Iohannis. UDMR tace ca peștele-n borș.
Nici USR sau AUR nu se prea dau la Iohannis. mai degrabă la Bode, Ciucă, Ciolacu.
A Hard Rain’s A-Gonna Fall” a scris politologul Andrei Țăranu pe pagina sa de Facebook.

Reacția PSD și a partidelor de opoziție

Marcel Ciolacu a transmis un mesaj scurt în care evită să comenteze decizia ministrului PSD ci anunță că i-a solicitat lui Nicolae Ciucă să preia interimatul MApN. De altfel Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că va reveni cu detalii despre desemnarea unui ministru interimar.

„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO.”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Nici partidele de opoziție nu au întârziat cu o reacție, Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a transmis că „E bine că am scăpat de Dâncu. Rău este că cei care l-au pus nu pățesc nimic.” iar USR spune că decizia vine târziu.
„Dîncu trebuia demis de 2 săptămâni. Dar Ciucă tremură în fața PSD-ului.
USR va taxa în continuare orice derapaj al guvernării. Guvernanții sunt în slujba țării și nu trebuie să uite asta nici o clipă.
România are nevoie de un ministru al apărării care să își înțeleagă rolul extrem de important în vremurile astea tulburi.
Sper din tot sufletul ca actuala coaliție să nu mai privească portofoliile guvernamentale ca premii pentru grupurile din partid și să pună la apărare un om compentent.”, spune Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR.
De altfel și Dan Barna a avut o reacție asemănătoare iar președintele partidului Cătălin Drulă îi cere și demisia lui Lucian Bode cu această ocazie.
Marcel Ciolacu acuza liberalii de atacuri organizate impotriva ministrilor PSD: „Fac niste sedinte pe la Sinaia”
Marcel Ciolacu

Ce a scris fostul ministru MApN ?

În mesajul său Vasile Dîncu îl atacă pe președintele Klaus Iohannis cu care, spune acesta, nu mai poate colabora. Ministrul demisionar recunoaște însă că Ministerul Apărării trebuie să asigure stabilitate în contextul actual și cel mai indicat gest al său este să își prezinte demisia și să se retragă din lanțul luării deciziilor.

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.
Redau, mai jos, textul integral:
Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae – Ionel Ciucă
DEMISIE
Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.
Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.
Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.
Vasile DÎNCU
București, 24 octombrie 2022″, a scris fostul Ministru pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...