Vaslui: Bugetarii rămân fără sporuri. Cum îi vor afecta reducerile salariale: „Să vină în privat să vadă cum se câștigă un ban”

Elena Avramescu, Radu Oprișan 08.02.2021, 12:31
Vaslui: Bugetarii rămân fără sporuri. Cum îi vor afecta reducerile salariale: „Să vină în privat să vadă cum se câștigă un ban”

Probleme mari pentru angajații la stat. A trecut aproape un an de la declanșarea pandemiei cu noul Coronavirus, iar acum angajații la stat se vor confrunta cu primele reduceri salariale. În timp ce lucrătorii din privat au salariile diminuate iar multe persoane și-au pierdul locul de muncă, bugetarii nu au resimțit până acum nicio schimbare.

Bugetarii rămân fără sporuri

Însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe, iar oamenii de afaceri vasluieni s-au arătat de-a dreptul indignați de faptul că bugetarii solicită majorări de salarii sau fel și fel de sporuri. „Bugetarii să vină în privat să vadă cum se câștigă un ban!”, au spus reprezentanții mediului economic.

Se pare că una din primele măsuri pe care guvernanții vor să le aplice angajaților de la stat este eliminarea sporurilor. Asta pentru că lista sporurilor pentru bugetari pare să nu se mai termine, cum ar fi spor pentru munca la calculator, spor de toxicitate, spor pentru „uzura prematură a organismului”, spor pentru praf, spor pentru arhivă, toxicitate, stres ori pentru informaţii clasificate. Însă asta nu e tot. Mai găsim și sporul de 30% din salariul de bază primit de angajații prefecturilor pentru activitatea legată de gestionarea pandemiei de Covid-19 etc. Aceste sporuri interminabile vin în completarea veniturile tuturor funcţionarilor.

În plus, legea salarizării în vigoare prevede că sporurile, primele și compensațiile nu pot să depășească pragul de 30% din salariul de bază. Astfel că în acest an, atât salariile, cât și sporurile bugetarilor au fost înghețate la nivelul din decembrie 2020.

Bugetarii raman fara sporuri
Bugetarii raman fara sporuri

E posibil ca scenariul diminuării salariilor cu 20% să fie adevărat, dacă pandemia de coronavirus continuă să își facă de cap. E posibilă o scădere a salariilor atât la bugetari, cât și la lucrătorii de mediul privat. Toată lumea va fi afectată la venituri, indiferent de cine va fi la guvernarea țării. Noi, ca mediul de afaceri, ne împuținăm și noi producem banii care alimentează bugetul consolidat al statului, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

În acest sens, ținând cont că suntem într-o veritabilă criză economică provocată de pandemia de COVID-19, nu este posibil ca salariile să mai fie majorate. Tocmai de aceea, oamenii de afaceri atenționează angajații de la stat că situația este cu mult mai dificilă în mediul privat.

Nu suntem de acord cu noi majorări de salarii în mediul bugetar. Au salarii foarte bune și acum cer tot felul de sporuri. Bugetarii să vină în privat să vadă cum se câștigă un ban, a mai declarat Ionel Constantin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...