Vasile Dîncu, convins că amenințarea nucleară a lui Putin nu este reală: „A încercat să impresioneze pentru a vedea cum reacţionează ţările europene”

Elena Avramescu 28.09.2022, 06:55
Vasile Dîncu, convins că amenințarea nucleară a lui Putin nu este reală: „A încercat să impresioneze pentru a vedea cum reacţionează ţările europene”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o declarație în cursul zilei de marţi cu scopul de a liniști România. Astfel că acesta este de părere că preşedintele rus Vladimir Putin doar a jucat o carte atunci când a ameninţat cu folosirea armelor nucleare, cu unicul scop de a impresiona ţările europene, vrând în același timp să obţină și o recunoaştere a rezultatelor referendumurilor desfăşurate în regiunile ocupate din Ucraina.

Ministrul român al Apărării nu crede în amenințarea nucleară a Rusiei

„Până la urmă, ceea ce a făcut Putin de la început, pentru că ne-a mai ameninţat pe noi, europenii, cu arme nucleare în martie sau aprilie, ceea ce a făcut a fost mai degrabă să blufeze, să încerce să impresioneze mai degrabă, pentru a vedea cum reacţionează ţările europene în o posibilă recunoaştere sau măcar acceptare a unor referendumuri false pe care le face în cele patru regiuni.

Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit Digi24.

Vasile Dîncu a ținut să mai precizeze că ameninţările preşedintelui rus nu au cu ce să schimbe situaţia României în contextul actual, mai ales că țara noastră este într-o continuă vigilență, iar NATO nu o să ia decizia de a sta deoparte să privească în cazul folosirii armelor nucleare, ci va acționa în consecință.

„În România nu se schimbă nimic, pentru că eram într-o stare de vigilenţă încă de la începutul războiului. Noi mergem mai departe cu strategia defensivă pe care NATO a pregătit-o şi, desigur, accelerăm toate procesele de înzestrare. Nu schimbă cu nimic acest nou anunţ al lui Putin.

Foarte mulţi analişti îl etichetează ca fiind unul al neputinţei, pentru că a vorbi de folosirea armelor nucleare înseamnă mai degrabă o încercare de a descuraja. Este un echilibru al violenţei, al violenţei ultime ca să spunem aşa, care se naşte prin asemenea declaraţii, pentru că, până la urmă, este un lucru foarte ştiut, nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atâta timp cât există un echilibru al acestor arsenale.

NATO nu poate să stea deoparte şi să privească într-o asemenea situaţie. Există asigurări că acest echilibru al descurajării va funcţiona”, a mai spus Dîncu.

A fost finalizat pachetul de legi privind securitatea nationala
Vasile Dincu

Ministrul Apărării a ținut să mai precizeze că procedurile de lansare a unor lovituri nucleare nu sunt atât de simple pe cât se crede, acest lucru fiind valabil și pentru Rusia, deoarece există mulţi paşi de urmat, precum şi oficiali implicaţi.

„În lanţul de comandă, care există şi în SUA sau la NATO pentru folosirea armelor nucleare, dar şi în Rusia, pentru că este aproape în oglindă acest lucru, există mai mulţi paşi, eu am numărat şapte proceduri.

Nu ajunge ca preşedintele să apese pe un buton din valiza nucleară, ci este vorba de trei coduri care există la preşedinte, premier, ministrul Apărării şi de acolo începe procedura militară, cu şeful de Stat Major, apoi cei care operează. Asta pentru lovitura strategică”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Ministrul român al Apărării a vorbit și despre loviturile tactice, unde procedura chiar este mai complicată. În acest sens, pentru a se putea efectua o lovitură locală cu o bombă nucleară mai mică, ori pentru a descuraja sau anihila o întreagă regiunile sau un oraş, trebuie făcute demersuri care nu sunt deloc simple.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...