Varianta Omicron a ajuns deja în România? Alexandru Rafila, declaraţie îngrijorătoare

Stan Filon 03.12.2021, 19:38
Varianta Omicron a ajuns deja în România? Alexandru Rafila, declaraţie îngrijorătoare

Cea mai agresivă variantă de coronavirus de până acum, Omicron, este posibil să fi ajuns deja în România! O recunoaște chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care nu exclude ca un conațional care a călătorit în țările cu risc să se fi întors pe alte căi în țară, iar autoritățile să nu știe de existența lui. De asemenea, ministrul a vorbit despre noi restricții.

Varianta Omicron a ajuns deja în România?

„Nu exclud ca un prim caz să existe deja în România. Poate nu în rândul celor deja testați, poate au fost persoane care au călătorit și au venit prin terțe țări și nu știm despre ei. Nu cunoaștem elemente legate de patogenitatea similară sau diferită față de a tulpinii Delta sau a celei originale.

Nu cunoaștem nici modul cum cum anticorpii obținuți după îmbolnăvire sau vaccinare sunt neutralizanți și dacă protecția oferită de vaccin sau de trecerea prin boală sunt diferite față de ce se întâmplă în momentul de față la tulpinile clasice”, a explicat el.

Varianta Omicron a ajuns deja in Romania
Varianta Omicron a ajuns deja in Romania

„N-am avut nicio dispută cu Arafat”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit și despre noi măsuri de restricție, care să limiteze răspândirea variantei Omicron. „Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată. N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat – și premierul s-a implicat direct în discuție – cum putem și noi să adoptăm niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule și în România”, a adăugat el.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a vorbit și el despre valul cinci, care se pare că va lovi România chiar la începutul anului viitor. Preşedintele Comisiei de sănătate a Senatului i-a criticat pe românii care încă nu au înțeles cât este de agresiv virusul și care parcă vor cu tot dinadinsul să se infecteze.

„Anul 2022 ne va pune în situaţia să mai avem, foarte probabil, cel puţin la începutul anului, încă un val epidemic şi asta tot din cauza noastră, că nu înţelegem că trebuie să purtăm masca tot timpul, de dimineaţa şi până seara, că nu înţelegem că trebuie să ne vaccinăm, că nu înţelegem…Constat cu stupoare că concetăţenii noştri se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze, nu ca şi când şi-ar dori să se păzească de infecţie”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...