Vânzarea și donarea de locuințe, cu impozit zero la stat: care sunt excepțiile din Codul Fiscal

Gabriel Peneș 04.05.2023, 10:06
Vânzarea și donarea de locuințe, cu impozit zero la stat: care sunt excepțiile din Codul Fiscal

Impozitul datorat statului la vânzarea și donarea de locuințe este reglementat clar de Codul Fiscal. Mai mult, de la începutul anului a fost exclus și plafonul până la care înstrăinarea terenurilor și locuințelor era scutită de plata respectivului impozit. Totuși, există încă excepții pe care legea le cuprinde și pe care mulți români probabil nu le cunosc.

Vânzarea și donarea de locuințe, cu impozit zero la stat

Să nu plătești impozit la vânzarea sau donarea unei locuințe este un lucru ce ușurează tranzacția și lasă și mai mulți bani în buzunarele vânzătorului. Și, ce-i drept, până de curând, cei care își vindeau locuința erau scutiți de plata impozitului dacă prețul de vânzare al acesteia era de până la 450.000 de lei.

Acest lucru s-a schimbat însă în vara anului trecut, iar de la începutul lui 2023 în Codul Fiscal nu mai apare plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor.

Astfel, pentru că scutirea amintită a fost eliminată, anul acesta, indiferent de prețul unei proprietăți, vânzătorul trebuie să plătească impozit pe venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor.

Dar, pe de altă parte, mai există încă excepții în care impozitul a rămas zero la asemenea tranzacții, iar Codul Fiscal stabilește clar situațiile în care nu se datorează impozit la transferul dreptului de proprietate asupra unei locuințe sau unui teren.

Vânzarea și donarea de locuințe, cu impozit zero la stat care sunt excepțiile din Codul Fiscal
Codul Fiscal prevede situațiile în care vânzarea unui imobil se poate face fără să fie nevoie să se plătească vreun impozit către stat

Care sunt excepțiile din Codul Fiscal

Unul dintre aceste cazuri este „dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți”, conform avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, nu se plătește impozit pe venitul provenit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal în cazul în care dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude până la gradul al III-lea

Este important de precizat că rudele de gradul al treilea sunt străbunicii, strănepoții, nepoții de frate/ soră și unchii/ mătușile, cele de gradul al doilea – bunicii, nepoții sau frații/ surorile, iar cele de gradul întâi – părinții și copiii.

Când vine vorba despre valoarea impozitului, acum există două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare. Ele sunt calculate în funcție de perioada în care a fost deținută respectiva proprietate:

  • 3% – pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;
  • 1% – pentru imobilele amintite, deținute o perioadă mai mare de trei ani.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....