Valuri de radiații. Contaminare radioactivă la Cernobîl, după retragerea trupelor rusești

Mihnea Tălău 09.04.2022, 15:14
Valuri de radiații. Contaminare radioactivă la Cernobîl, după retragerea trupelor rusești

În încăperile în care au locuit soldații ruși la centrala nucleară de la Cernobîl, nivelurile de radiații sunt acum mai mari decât în mod normal. Nu există o prezență vizibilă a sursei de material radioactiv în cameră, dar oficialii ucraineni spun că acesta provine de la particule mici și praf pe care soldații le-au adus în clădire.

Zonă deosebit de radioactivă

Oficialii de la centrală explică faptul că nivelurile din interiorul camerei folosite de soldații ruși sunt doar puțin peste ceea ce Asociația Mondială Nucleară descrie ca fiind radiații naturale. Un contact punctual nu ar fi periculos, dar expunerea continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate, scrie CNN.

„Au mers în Pădurea Roșie și au adus material radioactiv pe încălțări. Celelalte zone sunt în regulă, dar radioactivitatea este mai mare aici, pentru că au locuit în această încăpere”, a declarat soldatul Igor Ugolkov.

Este un exemplu a ceea ce oficialii ucraineni spun că a fost comportamentul laxist și neglijent al soldaților ruși în timp ce controlau locul dezastrului nuclear din 1986. Zona din jurul Cernobîlului, și anume Pădurea Roșie, este încă cea mai contaminată nuclear de pe planetă, majoritatea particulelor radioactive fiind prezente în sol.
„Prada de razboi” inaintea retragerii rusilor de la Cernobil
Rusii au plecat de la Cernobil

Oficialii ucraineni au publicat imagini filmate cu drona cu ceea ce ei spun că ar fi tranșee săpate de soldații ruși în acea zonă, care este deosebit de radioactivă. Într-un loc sigur, la marginea acelei zone, CNN a văzut o cutie de rații militare rusești care prezenta un nivel de radiații de 50 de ori mai mare decât valorile naturale.

Trupele rusești au părăsit centrala de la Cernobîl

O parte din această amenințare provenea și din modul în care soldații ruși îi gestionau pe cei responsabili de întreținerea instalațiilor nucleare.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Volodimir Falshovnik, în vârstă de 64 de ani, este șef de tură la Cernobîl. El s-a întors la centrala electrică la 20 martie, când armata rusă a permis personalului obosit să se rotească cu colegii lor din orașul vecin Slavutych, unde locuiesc mulți dintre lucrătorii centralei.

Cei 169 de soldați ai Gărzii Naționale ucrainene, care păzeau instalația, au fost închiși în buncărul nuclear subteran al uzinei din timpul Războiului Rece, înghesuiți în spații înguste, fără acces la lumină naturală, aer curat sau comunicare cu lumea exterioară, potrivit ministrului ucrainean de interne.

La începutul lunii aprilie, trupele ruse au părăsit centrala de la Cernobîl și au luat cu ele ostatici 200 de membri ai gărzii naționale ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...