Valuri de căldură extremă în Europa. Cum se pot pregăti orașele mai bine pentru a fi salvate mii de vieți

Beatrice Dumitru 14.06.2022, 15:44
Valuri de căldură extremă în Europa. Cum se pot pregăti orașele mai bine pentru a fi salvate mii de vieți

Valurile de căldură extremă ucid mii de oameni în fiecare an, dar nu trebuie să fie așa, cere cea mai mare rețea umanitară din lume. Cinci miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc în locuri care sunt predispuse la valuri de căldură, dar există măsuri simple pe care autoritățile le pot lua pentru a preveni decesele din cauza căldurii.

Europa, afectată de căldura extremă

Pe măsură ce temperaturile cresc în mare parte din Europa săptămâna aceasta, Spania și Franța sunt cuprinse de o căldură apăsătoare. Astfel de temperaturi ridicate pot duce la pierdri de vieți omenești, iar la nivel global aproximativ 480.000 de oameni mor din cauza căldurii extreme în fiecare an.

Cu toate acestea, decesele provocate de valurile de căldură pot fi evitate, deoarece există sisteme de avertizare timpurie care le pot prezice înainte ca ele să se întâmple, potrivit Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semiluna Roșie (IFRC), informează Euronews.

Valuri de căldură extremă în Europa. Cum se pot pregăti orașele mai bine pentru a fi salvate mii de vieți
Spania și Franța se confruntă cu valuri de căldură.

Valurile de căldură sunt ucigașii tăcuți ai schimbărilor climatice, dar nu trebuie să fie. Cele mai multe valuri de căldură sunt prognozate cu zile sau săptămâni înainte, oferind suficient timp pentru a acționa din timp și pentru a-i informa și proteja pe cei mai vulnerabili”, spune Francesco Rocca, președintele IFRC.

Cum ar trebui să se pregătească orașele pentru un val de căldură

Planificarea urbană poate ajuta la minimizarea impactului devastator al vremii extreme și, de asemenea, există măsuri simple și cu costuri reduse pe care autoritățile le pot lua pentru a preveni decesele din cauza căldurii, cum ar fi creșterea numărului de spații verzi și vopsirea în alb a acoperișurilor. Aceste măsuri ajută la păstrarea calității vieții cetățenilor.

Alte idei includ „infrastructura albastră” – cișmele cu apă potabilă, piscine publice și fântâni. Așa-numita „infrastructură gri” poate ajuta și ea – cum ar fi umbrirea fațadei, folie solară pentru ferestre, pavaje răcoroase și răcirea pasivă a clădirilor.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la aceste soluții, IFRC lansează prima sa Zi mondială de acțiune împotriva căldurii astăzi, 14 iunie. Organizația mobilizează filiale și parteneri în peste 50 de orașe pentru a organiza evenimente de sensibilizare cu privire la modalitățile de reducere a impactului sever al căldurii extreme.

„Criza climatică conduce și intensifică criza umanitară în fiecare regiune a lumii. Atunci când orașele și comunitățile sunt mai bine pregătite, vremea extremă nu trebuie să devină un dezastru sau o tragedie,” adaugă Francesco Rocca.

Cum vor înrăutăți schimbările climatice căldura extremă?

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, la fel va crește și frecvența și severitatea valurilor de căldură. Mai mult de o treime din toate decesele cauzate de căldură între 1991 și 2018 pot fi atribuite încălzirii globale induse de om, după acum arată cercetările.

Schimbările climatice au făcut ca valul de căldură din martie – aprilie 2022 în India și Pakistan să fie de 30 de ori mai probabil, valul de căldură din 2019 în Europa de Vest de 100 de ori mai probabil și valul de căldură 2019-2020 din Australia, de zece ori mai probabil.

În țările în care avem date, valurile de căldură sunt cele mai mortale evenimente meteorologice extreme. Atâta timp cât emisiile de gaze cu efect de seră vor continua, astfel de evenimente vor deveni un dezastru din ce în ce mai frecvent”, spune dr. Friederike Otto, co-autor al studiului care a calculat modul în care schimbările climatice au influențat seceta din Pakistan.

Cei mai expuși riscului sunt bătrânii și izolații, sugarii, femeile însărcinate, cei cu afecțiuni preexistente și cei săraci din mediul urban, care lucrează adesea în aer liber sau locuiesc și lucrează în clădiri fără aer condiționat sau ventilație adecvată.

Urmăriți Impact.ro și pe