Valeriu Gheorghiţă explică după cât timp te poţi vaccina dacă ai refuzat rapelul cu serul AstraZeneca

Ana Anitoiu 17.03.2021, 18:27
Valeriu Gheorghiţă explică după cât timp te poţi vaccina dacă ai refuzat rapelul cu serul AstraZeneca

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a explicat după cât timp te poţi vaccina dacă ai refuzat imunizarea cu cea de-a doua doză a serului AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă, despre perioada după care te poţi vaccina dacă ai refuzat rapelul cu serul AstraZeneca

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, este important ca rapelul să fie făcut cu același tip de vaccin anti-COVID-19. El a spus după cât timp s-ar putea imuniza cu cea de-a doua doză persoanele care au refuzat să primească al doilea vaccin AstraZeneca.

”În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomandă acest lucru, o a două doză dintr-un alt vaccin. Probabil, un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Valeriu Gheorghita explica dupa cat timp te poti vaccina daca ai refuzat rapelul cu serul AstraZeneca
Un cadru medical vaccinand o persoana

De ce se continuă vaccinarea cu AstraZeneca în România

Valeriu Gheorghiță a mai spus anterior că s-a hotărât continuarea administrării vaccinului AstraZeneca în România ținând cont de faptul că beneficiile pe care le are imunizarea împotriva coronavirusului depășesc riscurile presupuse de lipsa vaccinării. Medicul a precizat că aceasta a fost poate cea mai grea decizie. Mai multe detalii, AICI!

“Cea mai ușoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop. Trebuie să punem însă în balanță beneficiile vaccinării. Suntem în pandemie, mii de oameni sunt zilnic infectați, ajung în spitale, unii la terapie intensivă, iar unii mor. Trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depășesc riscurile. Datele care au stat la baza deciziei noastre sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific. Riscurile legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european nu au frecvență mai mare decât cea anticipată în rândul populației generale nevaccinate.”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Mai multe state au oprit vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Pe de altă parte, alte țări au hotărât să oprească vaccinarea anti-COVID-19 cu serul de la AstraZeneca. Danemarca a fost primul stat care a luat această decizie, la data de 11 martie, în contextul îngrijorărilor ce au apărut cu privire la formarea de cheaguri de sânge în rândul persoanelor care au fost imunizate.

Totodată, Italia a decis să oprească de tot vaccinarea cu AstraZeneca. Pe lista țărilor care au stopat administrarea dozelor de vaccin de la această companie s-au adăugat și: Norvegia, Germania, Olanda, Irlanda, Islanda, Bulgaria, Franța, Spania, Portugalia, Letonia, Cipru, Slovenia și Suedia.

Continuarea vaccinării cu AstraZeneca, recomandată de EMA

Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat să se administreze în continuare vaccinul de la AstraZeneca. Aceasta urmează să se întrunească joi, 18 martie, pentru a analiza situația serului dezvoltat de compania americană.

”Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse”, a arătat un comunicat al CNCAV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...