Valeriu Gheorghiță: ”Doza trei va rămâne opțională”. Numărul cabinetelor care vaccinează este în creștere

Nicu Stan 28.09.2021, 16:14
Valeriu Gheorghiță: ”Doza trei va rămâne opțională”. Numărul cabinetelor care vaccinează este în creștere

Reprezentanții Campaniei de Vaccinare Națională au prezentat ultima situație a vaccinării în România. Astfel, până în prezent s-au vaccinat o treime dintre români. De asemenea, s-a anunțat că vaccinarea cu cea de-a treia doză rămâne la latitudinea românilor care au făcut cele două doze.

Valeriu Gheorghiță a anunțat cine trebuie să facă a treia doză de vaccin. ”Categoric da, este necesar să se facă doza de rapel”

Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu, reprezentanți Comitetului Național pentru Vaccinare (CNCAV) au făcut publice ultimele detalii despre vaccinarea din România. Ultima statistică arată că o treime dintre români s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Persoanele care au făcut vaccinul Johnson & Jpohnson nu au recomandare la acest moment să facă a treia doză de vaccin. Se fac studii care vor arăta dacă a treia doză este indicată sau nu.

Andrei Baciu, secretar de stat in ministerul Sanatatii, nu este surprins de numarul mare de infectii cu covid
Andrei Baciu, secretar de stat in ministerul Sanatatii, nu este surprins de numarul mare de infectii cu covid

Cine trebuie să facă supra-rapel

Astfel, adminsitrarea celei de-a treia doze a debutat cu vaccinurile de la Pfizer și Moderna. Pentru românii care s-au vaccinat cu unul din cele două vaccinuri, se recomandă folosirea aceluiași tip de vaccin, dar se poate face și celălalt, la cea de-a treia vaccinare, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Categoric da, este necesar să se facă doza de rapel pentru persoanele din categoriile de risc. Datele științifice arată că aceasta doză arată restabilirea eficienței vaccinurilor”, a precizat Valriu Gheorghiță.

Bucureștiul are 50% vaccinați

De asemenea, Bucureștiul a depășit pragul de 50% de populație vaccinată anti-coronavirus. În ultima săptămână s-a văzut o creștere a persoanelor care se vaccinează cu doza 1, respectiv de 125%.

Nu este contraidicată doza a treia pentru persoanele  care au trecut prin boală, având efectul unei doze booster, a amintit Valeriu Gheorghiță.

Au fost vaccinați 400 de elevi

În plus, până acum au fost vaccinați peste 400 de elevi, iar 20% din centrele de vaccinare închise pe perioada verii au fost redeschise, ca urmare a creșterii adresabilității.

În cele 2875 de cabinete ale medicilor de familie sunt activități de vaccinare, unde au fost vaccinate peste 422.000 de persoane. Astfel, numărul cabinetelor unde se vaccinează este în creștere.

O treime din populația României, vaccinată cel puțin cu o doză

Acoperirea vaccinală este de 33% pe întraga țară, asta însemnând că o treime din populația României este vaccinată cu cel puțin o doză.

De asemenea, autoritățile nu sunt surprinse de explozia noilor cazuri de coronavirus înregistrate. Marți au fost 11.049 de noi cazuri de coronavirus.

Autoritățile nu sunt surprinse de numărul mare de infectări

”Este important să ne uităm că rata de pozitivare duminică a fost de 20%, confirmate 5.600 de cazuri, era de așteptat ca luni să fie raportate un număr dublu de cazuri. Nu este o surpriză pentru noi că avem un număr mai mare d ecazuri și azi rata de positivare este de 15%” a declarat Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe