Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu cea de-a treia doză în România. Cine se va putea imuniza în septembrie

Ana Anitoiu 27.07.2021, 16:16
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu cea de-a treia doză în România. Cine se va putea imuniza în septembrie

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, a anunțat marți că în luna septembrie ar putea începe imunizarea cu cea de-a treia doză a unor categorii de persoane din România.

Cine se va putea imuniza cu o a treia doză de vaccin anti-Covid-19 în septembrie

Potrivit coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, o a treia doză de ser anti-Covid-19 le-ar putea fi administrată oamenilor cu risc de expunere, cum sunt cadrele medicale, persoanelor vulnerabile sau românilor cu vârsta de peste 65 de ani.

”Există discuții în acest moment legate de administrarea rapelului, a treia doză, la persoanele care fie au risc crescut de expunere, de exemplu personalul medical și social, și persoanele care se află în evidență cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghita, despre vaccinarea cu cea de-a treia doza in Romania. Cine se va putea imuniza in septembrie
Valeriu Gheorghita

Valeriu Gheorghiță, despre persoanele care nu vor avea nevoie de o a treia doză de vaccin

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a spus că este foarte probabil ca pentru administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid-19 să fie luat în considerare istoricul de trecere prin boală al fiecărei persoane.

”Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric prin boală și vaccinată prin două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu doza 3, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului.

Câte persoane s-au vaccinat anti-Covid-19 în România

Începând din 27 decembrie și până luni, 26 iulie, s-au vaccinat împotriva coronavirusului în România 4.951.218 persoane, dintre care 4.799.196 cu schema completă. Cei mai mulți dintre cei imunizați complet, adică 3.607.808 oameni, au primit doze de ser de la Pfizer. Alți 417.703 au primit doza unică de la Johnson&Johnson, 414.862 au primit dozele de la AstraZeneca și 358.823 de la Moderna.

De la începutul campaniei de vaccinare în România s-au înregistrat 16.776 de reacții adverse. Adică 1,79 de reacții adverse la mia de doze administrate.

Bilanțul pandemiei de coronavirus în România

Bilanțul pandemiei de coronavirus a crescut marți cu 175 de noi cazuri de Covid-19, până la totalul de 1.082.551 de infectări. În total, 1.047.388 de pacienți au fost declarați vindecați.

Bilanțul negru a crescut cu trei decese, până la totalul de 34.273. În spitalele din țară sunt internați cu coronavirus 337 de pacienți, dintre care 43 se află la ATI. Impact.ro actualizează zilnic AICI datele referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus în România!