Valeriu Gheorghiță, despre deficitul de doze din România. Se amână vaccinarea 14 zile pentru aceste persoane

Stan Filon / 26.01.2021, 18:45
Valeriu Gheorghiță, despre deficitul de doze din România. Se amână vaccinarea 14 zile pentru aceste persoane

Un anunț foarte important legat de vaccinarea populației a venit în urmă cu scurt timp de la autorități! Vaccinarea împotriva coronavirusului se amână în România, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, care a precizat și motivul.

Vaccinarea împotriva coronavirusului se amână în România cu 10-14 zile

Așadar, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că vaccinare în România se amână cu cel mult 14 zile, deoarece există în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Românii care erau programați pentru vaccinare în perioada următoare trebuie să știe că umunizarea se amână și se va relua începând cu data de 28 ianuarie.

Dar ce se întâmplă cu termenele la care erau programați românii? Ei bine, tot medicul a venit cu clarificări. “Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate.

Vaccinarea impotriva coronavirusului se amana in Romania cu 10-14 zile
Vaccinarea impotriva coronavirusului se amana in Romania cu 10-14 zile

Deficit de peste 117.000 de doze de vaccin

Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza întâi, adică 35.000 de persoane programate pentru prima doză.

Astfel, data de 28 ianuarie de programare se translatează cu 10 zile şi devine 8 februarie. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate. Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost vaccinate până la acest moment”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Astfel, intervalul de programări 28 ianuarie – 15 februarie se decalează cu zece zile pentru 35.000 de persoane care ar fi urmat să fie vaccinate cu prima doză. “Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare”, a adăugat Gheorghiţă.

Sunt probleme și în alte țări din Uniunea Europeană

Românii nu trebuie să-și facă probleme, deoarece data de vaccinare se reprogramează automat, iar aceștia vor fi informați prin sms sau email.

“Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. Este vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 care au fost programate de angajatori. Am extras acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, nu doar România se confruntă cu astfel de probleme. Mai multe țări din Uniunea Europeană au decalat vaccinările din același motiv, iar unele dintre state au amenințat producătorul de vaccinuri cu procese, deoarece nu a respectat contractul încheiat, de livrare a vaccinurilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI