Vaccinul indian, aprobat de OMS. Covaxin e al optulea ser aprobat de organizație

Andra Daoud 04.11.2021, 08:54
Vaccinul indian, aprobat de OMS. Covaxin e al optulea ser aprobat de organizație

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul vaccin anti-covid produs în India. Covaxin este al optulea ser care primește aprobarea OMS și este recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

Covaxin, al optulea ser anti-covid aprobat de OMS

Vaccinul dezvoltat și produs în întregime în India a primit aprobarea de a fi folosit pentru imunizarea populației. Covaxin are o eficiență de 78%, potrivit AFP, și a primit undă verde din partea OMS. Serul se adresează persoanelor care au împlinit 18 ani, iar schema de vaccinare completă cuprinde două doze, care se fac la interval de patru săptămâni.

Potrivit unui comunicat remis de OMS, vaccinul indian se adresează în special țărilor cu venituri medii și mici, pentru că nu necesită condiții speciale de depozitare. Cei care vor să se imunizeze vor avea, așadar, la dispoziție, încă un tip de ser, al optulea dezvoltat și aprobat de când a început pandemia. Covaxin a intrat pe lista vaccinurilor agreate de OMS, alături de Moderna, Pfizer-Biontech, Astra-Zeneca (două tipuri), Johnson & Johnson, Sinopharm și Sinovac.

Al treilea vaccin cu virus inactiv

Covaxin (sau BBV152) conține virus inactiv și este al treilea de acest tip. Spre deosebire de celelalte două (Sinovac și Sinopharm, produse în China), Covaxin conține un adjuvant care îl face să fie mai eficient, potrivit producătorului.

Datorită faptului că nu are o tehnologie ARN mesager (precum cele de la Pfizer și Moderna, de exemplu), Covaxin este mai simplu de transportat și depozitat și nu necesita condiții de temperatură foarte scăzută. Din acest motiv, Covaxin poate ajunge mai ușor la populația din țările slab dezvoltate.

Ministrul indian de externe s-a arătat optimist că noul vaccin îi va ajuta pe indieni și nu numai să își reia viața normală, să călătorească mai ușor, protejându-i în același timp de virusul SARS-Cov2.

Vaccinul indian, aprobat de OMS. Covaxin e al optulea ser aprobat de organizație
Vaccinul indian, aprobat de OMS. Covaxin e al optulea ser aprobat de organizație

India, printre țările cele mai lovite de pandemie

India a fost una dintre țările cele mai afectate de pandemie, iar vârful numărului de decese din cauza Covid-19 a fost atins în luna mai. De la finalul anului 2019, de când s-a descoperit virusul, și până în prezent și-au pierdut viața aproape o jumătate de milion de indieni.

La nivel global, tocmai a fost depășit pragul de cinci milioane de decese din cauza coronavirusului. În acest context, specialiștii atrag atenția că singura soluție pentru a învinge pandemia este să se vaccineze cât mai mulți oameni.

Situația în România în prezent

În România sunt, în acest moment, 6.408.000 de persoane vaccinate cu schema completă, dintre care aproape un milion au făcut și doza a treia (booster). Fruntașe în ceea ce privește procentul de oameni vaccinați sunt Capitala (62,2% dintre persoanele cu vârstă peste 12 ani) și orașele Cluj-Napoca (54.68%) și Constanța (50.72%).

La polul opus sunt cinci județe care au o rată de vaccinare de mai puțin de 30%: Covasna, Suceava, Bacău, Botoșani și Giurgiu. Românii au la dispoziție în acest moment patru tipuri de ser pentru a se vaccina: Moderna, Astra-Zeneca, Pfizer-Biontech și Johnson&Johnson, ultimul dintre ele fiind în doză unică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe