Vaccinul anti-Covid nu ne scapă de mască și distanțare socială. Experții OMS, sceptici cu privire la imunitatea în fața bolii în urma vaccinării

Iancu Andreea 15.12.2020, 15:16
Vaccinul anti-Covid nu ne scapă de mască și distanțare socială. Experții OMS, sceptici cu privire la imunitatea în fața bolii în urma vaccinării

Atât de așteptat de întreaga omenire, vaccinul anti-Covid este considerat cheia de scăpare din fața noului coronavirus. Totuși, specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății sunt sceptici în privința protecției pe care ne-o oferă serul.

Motivul pentru care vaccinul anti-Covid nu înseamnă „eliberarea” de mască și distanțare socială

Autorizarea în mai multe țări a vaccinului împotriva Covid-19 a adus mai multă relaxare în rândul populației, care speră ca imunizarea să reprezinte cheia revenirii la o viață normală. Din păcate, specialiștii OMS nu sunt de aceeași părere în totalitate. Conform experților, chiar dacă ne vaccinăm, masca și distanțarea socială vor trebui să rămână un obicei pentru o perioadă mai lungă de timp.

Astfel, chiar și persoanele vaccinate anti-Covid trebuie să poarte în continuare măștile de protecție și să păstreze distanța. Motivul este unul explicat de către specialiști. În ciuda faptului că s-a dovedit științific că vaccinul anti-Covid are efecte benefice împotriva dezvoltării bolii, nu se cunosc suficiente date privind prevenirea răspândirii virusului. Pentru că serul împiedică doar declanșarea bolii, experții OMS recomandă și persoanelor vaccinate să continue să poarte masca, să aibă grijă de igienă și să păstreze distanța fizică recomandată.

OMS avertizează că o mare parte din populație poate fi încă infectată, în ciuda începerii campaniei de vaccinare. De asemenea, sunt necesare în continuare cercetările științifice cu privire la vaccinurile împotriva Covid-19. Totodată, specialiștii recomandă o atenție sporită în următoarea perioadă a sărbătorilor.

Anotimpul sărbătorilor este un moment de relaxare şi sărbătoare, dar nu trebuie să ne relaxăm vigilenţa. Sărbătoarea se poate transforma foarte rapid în doliu dacă nu ne luăm măsuri de precauţie, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţa de presă de luni, citat de realitatea.net.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Vaccinul anti-Covid nu elimină măsurile de protecție precum masca, igiena sau distanțarea socială foto - Pixabay
Vaccinul anti-Covid nu elimină măsurile de protecție precum masca, igiena sau distanțarea socială
foto – Pixabay

Care este situația epidemiologică din lume

În timp ce mai multe state au autorizat deja vaccinarea populației anti-Covid, nivelul de infectare raportat în ultimele luni este unul foarte ridicat. Mai cu seamă că se apropie Crăciunul și finalul de an, autoritățile îndeamnă la vigilență și la temperare pentru a evita scenariile dezastruoase, cu infectări și decese alarmante. Statele Unite ale Americii și continentul european sunt cele care au raportate cifre mari privin infectările și decesele de Covid-19.

De-a lungul ultimelor şase săptămâni, numărul deceselor săptămânale a crescut cu circa 60%, a afirmat şeful OMS.

Numai în Europa, infectările au ajuns la peste 20 de milioane, iar 461.851 de persoane au decedat din cauza bolii. În topul negativ se situează Rusia și Franța, cu peste două milioane de infectări, urmate de Italia și Marea Britanie, care au raportat 1,8 milioane de infectări. Pe următoarele locuri în clasament se află Spania, cu 1,76 milioane, Germania având 1,35 milioane și Polonia – 1,14 milioane.

Totodată, bilanțul deceselor este mai ridicat în Italia și Marea Britanie, cu mai bine de 64.000 de persoane. În acest context, mai multe state au instituit carantinarea populației pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără Germania, Olanda, dar și Cehia, Polonia, Lituania și Italia, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...