Editorial Alin Buzărin

Vaccinarea la ”chiuvetă”, sau talentul nostru de a fi incorecți

Alin Buzărin 31.08.2021, 16:01
Vaccinarea la ”chiuvetă”, sau talentul nostru de a fi incorecți

Dacă falsa vaccinare a primit deja un nume argotic, vehiculat suficient cât să intre în folclor, înseamnă că vaccinarea ”la chiuvetă” există, e printre noi, face parte din peisaj.

Oameni vaccinați care prezintă forme grave ale bolii

Presa avea deja suspiciuni că se petrec astfel de lucruri, se lansaseră în spațiul public informații pe surse că unii dintre noi obțin certificate false de vaccinare. Apele s-au limpezit când un medic, directorul spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, a declarat public că în unitatea de boli infecțioase pe care o conduce vin pacienți cu forme grave de COVID, apărute în ciuda faptului că bolnavii flutură triumfători prin fața personalului medical certificate de vaccinare.

Dacă ar fi vorba de un caz-două, poate că am putea vorbi de doar de excepții, de situații izolate, însă în ultimele zile au fost raportate, la nivel național, aproape 400 de astfel de spețe. De oameni vaccinați, care prezintă totuși forme grave ale bolii.

Vaccinarea la ”chiuveta”, sau talentul nostru de a fi incorecti
O persoana vaccinata impotriva coronavirusului de un cadru medical

La ce ajută falsul?

Cum adică, la ce? La a obține un avantaj, de care altfel cei în cauză n-ar putea beneficia. La a merge în străinătate și la a reveni nestingheriți, fără carantină, de acolo. La a putea intra în anumite locuri publice (săli de spectacole, stadioane, și altele) unde prezența e condiționată prin lege de respectiva patalama.

Ca să cădem în derizoiu (e inevitabil!) la a merge la mall, dacă autoritățile vor condiționa la un moment dat prezența acolo de aflarea doritorilor în posesia unui certificat de vaccinare, a unui test recent sau a unei adeverințe de a fi trecut deja prin boală, în perioada prevăzută de reglementările în vigoare.

Ne place să ”păcălim” mereu

Întotdeauna românii au avut abilitatea de a se strecura pe lângă lege. Cele 400 de certificate de vaccinare bănuite de a fi false (probabil că pe piață sunt mult mai multe, de ordinul miilor, însă n-au fost descoperite încă) vin după alte mii de titluri de proprietate false, acte de identitate false, permise de conducere false, diplome de studii false, certificate de revoluționar false și ele.

Falsul e o constantă a existenței noastre, face parte din fibra noastră națională și aproape că era de așteptat ca într-o țară în care s-a mințit atâta în ultimii 30 de ani, să se mintă și cu acest prilej, al certificatelor de vaccinare. Prea era mingea ridicată la fileu: haideți, dom` doctor, luați aicea de-o ciungă și dați-mi și mie hârțoaga aia nenorocită, dar important, fără să mă mai înțepați. Am eu grijă să arunc doza la gunoi, nu vă faceți probleme!”

Colegul Medicilor, atitudine ciudată

Sigur că toată povestea n-ar fi posibilă fără complicitatea unor cadre medicale (doctori, asistente). Nu e doar penal (combaterea zădărnicirii bolilor, infracțiune incriminată în mod limpede) ci și antihipocratic. E împotriva acelui jurământ depus odată, demult, care definește în fond calitatea morală de medic.

Cu atât mai surprinzătoare e poziția președintelui Colegiului Medicilor din România, Daniel Coroiu, care solicită măsuri. Fundamental greșit! CMR trebuie să ia măsuri, nu doar să le solicite! De solicitat le putem solicita noi, ”civilii”, care luăm act de ce se întâmplă. Ei, medicii, cu Colegiul lor cu tot, sunt obligați să acționeze, nu doar să asiste la mascarad, ca niște simpli spectatori.

”Negaționiștii” sunt mult mai corecți

Întotdeauna, de când cu COVID-ul, am considerat vaccinarea o opțiune individuală. Personal, am făcut vaccinul imediat cum a fost cu putință și am scăpat până acum de boală deși doi membri ai familiei, alături de care locuiesc, ieșiseră pozitivi. Nu i-am bătut la cap niciodată să se vaccineze pe cei care n-o făcuseră încă, nu le-am solicitat argumente, justificări ale refuzului lor.

Însă poziția celor care nu vor în ruptul capului să se înțepe în braț e mult mai corectă decât a celor care solicită certificate false și le și primesc. Dar principalii vinovați nu sunt cei care le solicită, ci aceia care le oferă, în schimbul unor avantaje materiale meschine. Sta-le-ar în gât!

Urmăriți Impact.ro și pe