Va fi gratuit pentru români. E totul oficial, mulţi aşteptau această veste

Nicu Stan 06.01.2022, 09:34
Va fi gratuit pentru români. E totul oficial, mulţi aşteptau această veste

Va fi gratuit pentru români. E totul oficial, mulţi aşteptau această veste. Președintele Klaus Iohannis a semnat, în cursul zilei de ieri, 5 ianuarie 2022, un decret important de promulgare a unei legi care este așteptată de mii de studenți din România. Conform noii legi, studenții vor avea acces complet gratuit la un serviciu important în dezvoltarea lor. Astfel, prin această lege s-a corectat o anomalie.

Acest serviciu va fi gratuit pentru studenți. Klaus Iohannis a semnat decretul

Klaus Iohannis a semnat un decret prin care studenții din toată țara vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare din România. Președintele statului a promulgat legea pentru modificarea art. 202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, anunță Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ mai arată că studenții vor avea acces și la bibliotecile central-universitare, astfel că totul e oficial și gratuit.

Studentii au acces gratuit in bibliotecile universitare
Studentii au acces gratuit in bibliotecile universitare

Ce mai prevede actul normativ

De asemenea, actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art.202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cu scopul ca orice student să aibă acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare, inclusiv Bibliotecile Central-Universitare.

Filip Havâreanu, deputat USR, unul dintre inițiatorii proiectului, a informat, la adoptarea de către Parlament, că această lege este dorită de către mii de studenți din România.

Mii de studenți așteptau asta

„Gratuitatea în bibliotecile universitare a fost dorinţa miilor de studenţi din România care vor să înveţe, să avanseze şi aveau nevoie de un răspuns pozitiv. Ei sunt acei studenţi cărora mâine le vom cere să devină adulţi corecţi şi să ia decizii cumpănite. Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocaţi, politişti sau cu funcţii de conducere nu trebuie condiţionat financiar.

Faptul că acest proiect a devenit o lege este o mare victorie, dar simt şi o dezamăgire că o initiaţivă atât de utilă a pierdut aproape un an pe circuitul legislativ. Mă bucur că astăzi am dat o şansă egală la educaţie unor tineri care vor să facă diferenţa”, a afirmat acesta la momentul respectiv.

Acest proiect corectează o anomalie

În plus, senatorul USR, Irineu Darău, spunea că proiectul mai sus amintit corectează o anomalie și că garantează acces egal tuturor studenților. Astfel, mulţi aşteptau această veste.

„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale Bibliotecilor Central – Universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure că orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a declarat Irineu Darău.

Urmăriți Impact.ro și pe