Va deveni sau nu Ucraina membră NATO? Promisiunea făcută de Jens Stoltenberg

Stan Filon 01.03.2023, 11:23
Va deveni sau nu Ucraina membră NATO? Promisiunea făcută de Jens Stoltenberg

Mulți se întreabă dacă Ucraina va deveni sau nu membră NATO, ținând cont că tocmai discuțiile despre o eventuală apropiere de Organizație a dus la invadarea țării de către Rusia. Ei bine, acum a venit un răspuns clar chiar din partea reprezentanților Alianţei Nord-Atlantice.

Va deveni sau nu Ucraina membră NATO

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a făcut lumină în demersul Ucrainei de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice. Reprezentantul NATO s-a aflat recent în vizită la Helsinki, capitala Finlandei, ocazie cu care a vorbit și despre demersul Ucrainei de a adera la NATO pentru a se apăra împotriva agresunii Rusiei.

„Ţările din NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianţei, dar în acelaşi timp aceasta este o perspectivă pe termen lung”, a anunţat Jens Stoltenberg într-o vizită în Finlanda, relatează AFP. În plus, secretarul general al NATO a îndemnat la construirea unui ”cadru” în vederea evitării oricărei noi invazii în viitor.

Va deveni sau nu Ucraina membra NATO
Va deveni sau nu Ucraina membra NATO

„Să ne asigurăm că Ucraina rămâne o naţiune independentă şi suverană”

Aderarea Ucrainei la NATO este o linie roşie absolută a Moscovei, care a invocat riscul producerii unei asemenea integrări pentru a-şi explica ofensiva.

„Problema în prezent este să ne asigurăm că Ucraina rămâne o naţiune independentă şi suverană, iar în acest sens trebuie să susţinem Ucraina”, a spus, în faţa presei Jens Stoltenberg. „Războiul preşedintelui Putin în Ucraina continuă şi nu există niciun semn că el îşi schimbă planurile. El vrea să controleze Ucraina şi nu se pregăteşte de pace, ci de şi mai mult război”, a subliniat şeful alianţei militare occidentale.

Secretarul general al NATO consideră că ”a venit timpul” ca Ankara şi Budapesta să ratifice aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a reafirmat el, deoarece Turcia şi Ungaria sunt singurele dintre cele 30 de state membre NATO care nu au validat aderarea acestor două ţări nordice la Alianţă.

„Atât Finlanda, cât şi Suedia au îndeplinit ceea ce au promis în acordul lor trilateral cu Turcia din iunie de la Madrid”, a insistat Stoltenberg.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...