USR PLUS critică noul PNDL în valoare de 50 de miliarde de lei anunțat de Florin Cîțu și Ludovic Orban. ”Nu putem să ne batem joc în continuare de banii oamenilor”

Ana Anitoiu 12.08.2021, 23:39
USR PLUS critică noul PNDL în valoare de 50 de miliarde de lei anunțat de Florin Cîțu și Ludovic Orban. ”Nu putem să ne batem joc în continuare de banii oamenilor”

USR PLUS a criticat noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de aproximativ 50 de miliarde de lei, ce a fost anunțat de prim-ministrul României, Florin Cîțu, și de liderul PNL, Ludovic Orban. Alianța a explicat de ce nu îl va susține.

Motivul pentru care USR PLUS nu va susține noul PNDL

USR PLUS a transmis un comunicat de presă după şedinţa Biroului Naţional prin care a precizat că  programele de tip PNDL nu duc decât la risipa banilor publici pe criterii politice. Reprezentanții alianței au declarat că banii din primele două astfel de proiecte au ajuns în conturile ”baronilor locali”.

“Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale.”, mai arată comunicatul.

Această decizie referitoare la USR PLUS a fost luată în unanimitate, dar cei mai vehemenți contestatari ai PNDL au fost Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Iulian Bulai şi Cristina Prună, potrivit unor surse din alianță citate de News.ro.

USR PLUS critica noul PNDL in valoare de 50 de miliarde de lei anuntat de Florin Citu si Ludovic Orban
Dan Barna si Dacian Ciolos

Ce a cerut USR PLUS cu privire la PNDL

De asemenea, USR PLUS a transmis că nu a existat un acord al coaliției cu privire la acest program. Membrii alianței au precizat că au cerut în şedinţa de Guvern o evaluare a rezultatelor PNDL 1 şi 2. Ei vor ca subiectul să fie reluat la următoarea şedinţă a coaliţiei, dar cu prezentarea unor cifre.

”Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 şi 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici şi un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării”, mai arată comunicatul.

Ludovic Orban, despre PNDL

Liderul PNL și președintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a eclarat marți că până la finalul acestui an va fi reglementat din punct de vedere legislativ un al treilea Plan Naţional de Dezvoltare Locală, cu o valoare aproximativă de 50 de miliarde de lei.

“Am discutat şi în coaliţie programul PNDL 3 în linii mari, cam ce am discutat şi la Biroul Executiv, adică lansarea unui nou plan de investiţii de o valoare aproximativă de 50 de miliarde într-un plan multianual,

cu emiterea actului normativ, a Ordonanţei, în cursul acestui an, urmând să înceapă procedurile de selecţie pe baza criteriilor şi procedurilor care urmează să fie stabilite prin normele metodologice”, a declarat Ludovic Orban.

Florin Cîțu, despre noul PNDL

La rândul lui, prim-ministrul a anunțat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că s-a discutat despre  un nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală. Florin Cîțu a precizat ce investiții vor fi făcute și a adăugat că este inadmisibil ca în România să existe localităţi fără apă și canalizare şi cu drumuri neasfaltate.

“Astăzi, am avut în primă lectură (…) un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim 6 ani de zile.

Sunt lucruri de bază pe care puteam să le avem până acum în România. Ele trebuiau făcute acum 20, 10 ani de zile. Le vom face în acest mandat”, a explicat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Urmăriți Impact.ro și pe