Florin Cîțu afirmă că actuala creștere a prețurilor e doar temporară. După ce semn spune să ne luăm

Nicu Stan 12.08.2021, 08:39
Florin Cîțu afirmă că actuala creștere a prețurilor e doar temporară. După ce semn spune să ne luăm

Premierul Florin Cîțu calmează România și transmite că actuala majorare a prețurilor la produse de bază și alimente este temporară. Creșterea prețurilor ar fi cauzată de decizia Băncii Centrale de a nu majora dobânzile. Asta îi arată premierului că prețurile se vor micșora înapoi.

Pe cine aruncă Florin Cîțu vina scumpirii alimentelor. Premierul susține că prețurile se vor micșora înapoi

Florin Cîțu îi calmează pe români transmițându-le că prețurile care au luat-o razna vor reveni înapoi în curând. Premierul Florin Cîţu a anunțat că decizia Băncii Centrale de săptămâna trecută de a nu crește dobânzile arată o creştere temporară a preţurilor generată de mai mulţi factori, inclusiv de natură globală.

De asemenea, Florin Cîțu a fost întrebat, vizavi de cele spuse de el de curând,  respectiv că un procent dintre români câştigă peste 3.000 de euro pe lună, cum vor putea face faţă scumpirii mai multor produse de bază şi alimente ceilalți 99% dintre români care au venituri fixe sau care au avut majorări salariale nesemnificative comparat cu creşterea ratei inflaţiei.

Florin Citu anunta ca scumpirea preturilor este temporara
Florin Citu anunta ca scumpirea preturilor este temporara

De unde vine semnalul

”Aici e o discuţie mai amplă despre ce se întâmplă cu preţurile. M-am uitat şi eu, ştiţi că marţi, cred, sau luni Banca Naţională a prezentat raportul asupra inflaţiei. Decizia Băncii Centrale de săptămâna trecută a fost de a nu creşte dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creştere a preţurilor este temporară, pentru că dacă Banca Centrală ar fi crezut că este o creştere a preţurilor care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de creştere a dobânzilor, deci avem de acolo un semnal”, a declarat Florin Cîţu.

Florin Cîțu a studiat problema creșterii prețurilor la alimente

În plus, Florin Cîțu a precizat că a studiat raportul prezentat de BNR pentru a vedea ce a determinat creşterile de preţuri.

”Mai este un comunicat care a fost dat astăzi, pe care dumneavoastră nu l-aţi menţionat. Majorarea (…) materiilor prime reflectate mai ales în preţul intern al combustibililor, ameliorarea condiţiilor de cereri pe plan intern şi global, perturbări ale lanţurilor de valoare adăugată – ştiţi foarte bine, suntem într-o pandemie şi la nivel global, uşoara depreciere a monedei naţionale în raport cu euro – cam (…) de aici ar veni cele mai mari creşteri în România.

Scumpirea țițeiului se reflectă și ea în scumpiri

Tot Banca Naţională ne spune: creşterea cotaţiei ţiţeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaze naturale se ajustează cu o anumită întârziere. Deci, ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza sau datorită a ceea ce vedem la preţul ţiţeiului la nivel global.

Ştim foarte bine că România, chiar şi după această creştere a preţului, şi am văzut această creştere în toată Europa, rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din Uniunea Europeană după Bulgaria. Aceste informaţii sunt de la Banca Naţională”, a mai spus Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe