USR anunță că trece în opoziție. Barna și Cioloș, vorbe grele la adresa foștilor parteneri din PNL. ”Au ales hoția”

Nicu Stan 09.11.2021, 15:16
USR anunță că trece în opoziție. Barna și Cioloș, vorbe grele la adresa foștilor parteneri din PNL. ”Au ales hoția”

USR a anunțat că trece în opoziție. Dan Barna și Dacian Cioloș au aruncat vorbe grele la adresa foștilor parteneri de guvernare. Aceștia din urmă acuză PNL că a ales hoția, stagnarea, dezonoarea şi trecutul, începând negocierile pentru formarea unui nou guvern cu PSD.

Dan Barna și Dacian Cioloș trec în opoziție și atacă dur pe fostul partener de guvernare, PNL. ”A ales stagnarea, dezonoarea și trecutul”

După ce PNL a votat pentru începerea negocierilor cu PSD în vederea formării unui nou guvern, liderii USR au declanșat un val de critici la adresa foștilor parteneri de guvernare.

Astfel, vicepreşedintele USR, Dan Barna, care a fost și vicepremier în fostul Guvern PNL-USR-UDMR, spune că decizia PNL este una ”păcătoasă”, pentru că a ales ”stagnarea, dezonoarea şi trecutul”.

Dacian Ciolos si Dan Barna, atacuri dure la PNL
Dacian Ciolos si Dan Barna, atacuri dure la PNL

Mesajul lui Dan Barna

”PNL putea alege reformele, onoarea și viitorul. A ales stagnarea, dezonoarea și trecutul. A ales PSD. O decizie păcătoasă care nu va face o Românie mai bună. Singura alternativă democratică reală și reformistă la puterea care se constituie începând din această seară este USR”, a scris Dan Barna pe pagina personală de Facebook.

Dacian Cioloș acuză PNL de trădare

La fel, președintele USR, Dacian Cioloș, a ales să transmită și el un mesaj pe rețeaua de socializare în care se arată ”revoltat” când vede ”ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze”.

”Liderii PNL au ales, în seara asta, PSD pentru a negocia formarea unui nou guvern. Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze și speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe.

USR a adus un suflu nou în politică

Am văzut în ultimele luni că vechile partide s-au simțit amenințate de suflul nou pe care USR l-a adus în politică. Am căutat să ne facem treaba cu cinste și corectitudine, să fim fermi atunci când a fost vorba de valori, chiar dacă, probabil, am mai avut și stângăcii. Dar nu ne-am trădat promisiunile, chiar dacă unii ne-au considerat, câteodată, rigizi.

Flexibilitate la noi n-a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale așa cum vedem că se practică cu nonșalanță la pe-ne-le (că liberali mi-e rușine să-i numesc).

USR s-a înșelat

USR a intrat acum 11 luni la guvernare în coaliție cu PNL sperând că ceea ce liderii peneliști au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt și lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înșelat. Multe dintre acțiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta erau accesul la resurse și puterea de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor.

USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern și în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii românești: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiți fără criterii din pixul unui singur om.

USR trece în opoziție

Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene.

Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă”, a scris Dacian Cioloș pe pagina proprie de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe