Editorial Alin Buzărin

Urșii și porumbeii, noile noastre animale de companie

Alin Buzărin 10.08.2021, 17:45
Urșii și porumbeii, noile noastre animale de companie

Săptămâna trecută, în concediu, am bântuit prin munții Patriei. Caniculă chiar și la altitudine. Gradele Celsius și neamprostismul nu scad dacă te depărtezi de nivelul mării. Pe serpentinele de după Vidraru un cocalar cu o mașină de mare putere, producție bavareză, oprise blocând un sens întreg de mers ca să-și ia el apă de la un izvor. La câțiva metri mai încolo avea o parcare, dar la ce bun, dacă poți să oprești pe carosabil? În plus, vede toată lumea că tu ți-ai luat beemveu…

Filme proaste

Atunci când din munții noștri lipsesc oamenii, apar urșii. Niște foste sălbăticiuni, împinse de foame să facă sluj la drumul mare. Tot în zona aceea, la Vidraru, într-un pâlc de parcare, o scobitură de la drum către lac, o ursoaică sfrijită cu cei doi pui ai ei anemici și neajutorați, dădeau spectacol.

Se opriseră șapte-opt mașini. Se filma ca la Buftea, unii dintre pasageri se dăduseră jos să hrănească ”tripleta pădurii”. În mijlocul evenimentelor, cocalarul cu beemveu, transformat în Zeffirelli alpin, probabil că-i învăța pe bieții ursuleți să vorbească. Începând, firește, cu ”să moară mama!”

Ursii si porumbeii, noile noastre animale de companie
O ursoaica cu pui

Singuraticul și alerta

Nici măcar un kilometru mai jos, către Baraj, un alt urs amărât, sfrijit și abulic stătea pe marginea drumului, în iarba uscată. Cerșea ce-o fi dinspre mașinile care treceau. Loc de oprit nu prea era, singura lui șansă însemna să i se arunce câte ceva pe geam. Avea privirea unui câine de pripas, cu blana plină de scaieți.

Peste un minut-două, telefoanele din mașină au piuit zgomotos și concomitent. Mesaj Ro-Alert. Că în zona Vidraru a fost semnalată prezența unui urs. Că să nu facem aia, să nu facem ailaltă. Noi trebuie să nu facem, dar voi trebuie să faceți! Voi, Autoritățile! Să le redați urșilor pădurea străbună. Să le pună pădurarii mâncare în locurile știute. Să montați plase de protecție în jurul drumurilor, să nu mai vină ursul la șosea și să nu mai aibă cocalarul cu beemveu ce să filmeze!

Paloma blanca s-a făcut curcan

La fel ca și cu urșii e și cu porumbeii. Milostivi, oamenii le dau de mâncare peste tot, iar păsările iubirii de altădată, guguștiucii, turtureii, s-au transformat într-un fel de curcani de ogradă, obezi și cu reflexele atrofiate. Lasă în urma lor tone de găinaț, murdăresc sârguincios trotuarele, mașinile, băncile din parcuri, când sunt pe carosabil nu mai au puterea să zboare și rămân pe loc, să fie striviți de roțile mașinilor.

Nu mai sunt soli sau poștași, nu mai călătoresc, ci se îngrașă temeinic din palmele neamurilor proaste care dându-le grăunțe sau firmituri au impresia că-i salvează. Nu mai e nimic diafan, nimic romantic, în ideea de porumbel. În urma așa-zisului nostru romantism rămân hoituri cu pene, întinse pe asfalt, și niște găinaț care pute. Și nici nu se mai dau mesaje de Ro-Alert, pentru că n-ar avea ce să spună.

Urmăriți Impact.ro și pe