Urșii din zona Vrancei, din ce în ce mai numeroși. Nu se mai tem să stea printre oameni, iar localnicii sunt înspăimântați

Elena Avramescu 16.06.2021, 16:35
Urșii din zona Vrancei, din ce în ce mai numeroși. Nu se mai tem să stea printre oameni, iar localnicii sunt înspăimântați

Urșii din zona Vrancei, din ce în ce mai numeroși. Mai mulți urși, fie că vorbim despre adulţi sau pui, coboară din ce în ce mai des din pădure în centrele staţiunilor montane de pe Valea Prahovei, atât noaptea cât și ziua, astfel că pun în pericol atât turiştii, cât şi localnicii.

Urșii din zona Vrancei, din ce în ce mai numeroși

Astfel că, de aproape o lună, localitatea Soveja se confruntă cu un număr semnificativ de „vizite” ale urşilor în gospodăriile sătenilor. Din păcate, situaţia este destul de gravă, deoarece urşii au făcut prăpăd prin adăposturi după ce au omorât mai multe animale. Angajaţii Ocolului Silvic Soveja au acţionat legal pentru a-i îndepărta, dar, cu toate acestea, urşii revin zilnic în gospodării şi reușesc să facă multe stricăciuni. Rămase fără soluții, autorităţile cer ajutorul ministrului Mediului şi Regiei Naţionale a Pădurilor, care administrează fondul cinegetic.

Sunt direct răspunzători de gestionarea acestor situaţii, mai ales că le aparţine responsabilitatea administrării fondului cinegetic, unde din câte observ nu au reuşit să simplificaţi legislaţia nici până la acest moment pentru a se lua măsuri de urgenţă în vederea evitării unor tragedii, a spus Ionuţ Filimon, primarul comunei Soveja, pentru Adevărul.

Ursii din zona Vrancei, din ce in ce mai numerosi
Ursii din zona Vrancei

Oamenii spun că exploatarea masivă a pădurilor reprezintă motivul pentru care urșii le invadează teritoriile. Însă nu doar Soveja se confruntă cu această situaţie, ci şi satele de pe Valea Râmnicului, din zona Vintileasca.

S-au înmulţit şi ei, dar habitatul lor e grav afectat. Drumul Soveja – Lepşa intenţionat a fost lăsat să se degradeze, acolo se taie masiv. Curioşii nu trebuia să mai aibă acces uşor în zonă. Acum vreo 3 ani, când am trecut eu pe acolo, peisajul era dezolant. Munţii Vrancei sunt împânziţi de drumuri forestiere şi goliţi de păduri, se vede simplu pe Google Earth, a spus un loalnic din Soveja.

Această situație ieșită din comun este periculoasă atât pentru animal, cât şi pentru om. În ultimul timp, ursul a intrat din nou într-o gospodărie din comuna Vintileasca, însă pentru că animalele domestice şi păsările erau închise, ursul a dat iama în hambarul cu porumb.

Tags:
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI