Urmează să fie anunţat cel mai mare eşec al armatei ruse? Ar fi o lovitură puternică pentru Vladimir Putin

Beatrice Dumitru 11.05.2022, 21:37
Urmează să fie anunţat cel mai mare eşec al armatei ruse? Ar fi o lovitură puternică pentru Vladimir Putin

Președintele finlandez Sauli Niinisto trebuie să confirme că țara sa va solicita aderarea la alianța militară occidentală condusă de SUA, urmată de Suedia, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova. Decizia schimbă echilibrul de securitate în zona de nord a Europei, dar întăreşte și capacitatea de apărare şi descurajare a Alianţei în faţa agresivităţii ruse în continuă creştere.

Ce înseamnă pentru Rusia aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Procesul de admitere a celor două ţări se pare că va fi extrem de rapid și se estimează că discuţiile la nivelul Consiliului NATO vor dura câte o zi pentru analiza fiecăruia dintre cele două dosare depuse de cele două țări, fiind greu de crezut că vor exista obiecții.

Aderarea Finlandei la NATO reprezintă o înfrângere majoră pentru Rusia? Cu siguranță că da, deoarece războiul neprovocat declanșat în Ucraina a fost elementul care a determinat schimbarea de atitudine a celor două stae nordice care zeci de ani nu au vrut să renunța la statutul lor de neutralitate, scrie Cristian Unteanu în Adevărul.

Urmează să fie anunţat cel mai mare eşec al armatei ruse? Ar fi o lovitură puternică pentru Vladimir Putin
Finlanda și Suedia vor să adere la NATO.

Această schimbare de atitudine generează din acest moment schimbarea majoră de paradigmă care va face ca NATO să capete un argument enorm de putere din clipa în care, după integrarea celor două ţări scandinave, va putea să controleze direct întreaga zonă a Mării Baltice”, scrie Cristian Unteanu.

Amenințările Rusiei

Rusia a reacționat rapid și foarte dur după anunțul celor două țări. Ministerul de Externe de la Moscova a spus că dorinţa Finlandei de a adera la NATO nu va duce la întărirea securităţii ţării, deoarece Rusia va lua „toate măsurile necesare” pentru a răspunde la această nouă situaţie pe care o consideră, evident, o ameninţare directă.

Și fostul președinte rus, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitatea, Dmitri Medvedev, a spus că în cazul în care cele două ţări vor cere aderarea la NATO, Moscova va fi nevoită să-şi întărească forţele terestre, navale şi aeriene destinate apărării zonei baltice. Și acest lucru ar însemna că nu se va mai putea vorbi despre Marea Baltică fără arme nucleare, deoarece echilibrul în regiune trebuie refăcut”.

Din acest moment, toate scenariile sunt posibile, iar pentru Alianţă urmează un test extrem de important pentru a transmite Moscovei un semnal foarte clar asupra voinţei politice care să exprime unitatea euro-atlantică, chiar dacă există – până acum neretrasă formal – opoziţia preşedintelui Croaţiei care ameninţă, din motive de politică internă, să folosească vetoul pentru a bloca candidatura Finlandei şi Suediei. Dar s-ar putea să fie doar un amănunt neînsemnat dacă vedem care sunt mizele aflate în joc, începând cu anihilarea posibilă a ameninţării reale şi de amplitudine considerabilă reprezentată de dotările militare acumulate de ruşi, de ani şi ani de zile, în enclava lor de la Kaliningrad, centrul vital al strategiei de apărare ruse în Marea Baltică”, mai scrie Cristian Unteanu.

Finlanda și Suedia au luat în calcul aderarea la NATO după ce Moscova a invadat Ucraina. Finlanda împarte o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe