Urmează o nouă ordonanță de urgență. Medicii sunt vizați

Andrei Cezar 05.04.2020, 20:58
Urmează o nouă ordonanță de urgență. Medicii sunt vizați

Medicii sunt vizați într-o nouă ordonanță de Guvern pregătită pentru săptămâna viitoare. Măsurile care sunt luate în calcul pentru a fi introduse în actul normativ se referă la acordarea unui stimulent de risc  pentru cadrele medicale, plătit din fonduri europene și decontarea cheltuielilor legate de spitalelel modulare.

Urmează o nouă ordonanță de urgență ale cărei prevederi îi vizează pe medici

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, într-o intervenție la Digi 24, că luni vor fi propuse pe ordinea de zi în ședința de Guvern introducerea unor cheltuilei ce vizează sistemul medical.

”Intenţionăm să introducem pentru aprobare pe ordinea de zi inclusiv decontarea spitalelor modulare pe care să le gestioneze Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, inclusiv a containerelor de logistică medicală pentru secţiile de terapie intensivă.”

De asemenea, potrivit ministrului, în OUG vor fi cuprinse și prevederi legate de asistenții sociali care vor fi implicați, în această perioadă, să acorde sprijin pentru îngijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, de peste 65 de ani.

Urmează o nouă ordonanță de urgență. Medicii sunt vizați
Urmează o nouă ordonanță de urgență. Medicii sunt vizați

Stimulentul de risc pentru medici, prevăzut în ordonanța de urgență

Marcel Boloș a subliniant faptul că România nu este singura țară din Uniunea Europeană care are în vedere acordarea unui bonus medicilor. El a dat exemplul unor țări precum Bulgaria, Ungaria, Germania sau Italia care au luat în considerare acordarea de stimulente financiare cadrelor medicale.

”Ajutorul şi forma de stimulent de risc este o formă de recompensare a cadrelor medicale curajoase cărora le mulţumim că se implică în această activitate foarte importantă în care îşi pot pierde chiar viaţa. Este o măsură pe care o asigurăm din fonduri europene. Nu suntem singura ţară membră UE care a propus o astfel de măsură. Majoritatea statelor membre au găsit aceste stimulente de risc pentru medici ca fiind o formă de recompensare a actului de curaj, de la ţări vecine, Bulgaria, Ungaria, până la ţări mai dezvoltate precum Germania sau Italia, au găsit de cuviinţă ca aceste forme de sprijin şi de stimulent de risc să fie acordat medicilor fiind permisă ca şi cheltuială eligibilă din fonduri europene.”, a declarat Marcel Boloș.

Oficialul a ținut să transmită reprezentanților spitalelor, care au în grijă bolnavi cu COVD-19, că pot cumpăra echipamente medicale și de preotecție, în această perioadă, fără a mai aștepta mecanismele parcurse de autorități pentru fi decontate din fonduri europene, scrie stiripesurse.ro.

”Fac apel la unităţile sanitare, la autorităţile publice locale, decontarea din fonduri europene poate să aibă loc şi pot achiziţiona echipamentele medicale fără probleme pentru a putea interveni în tratamentul bolnavilor. Toate echipamentele medicale care sunt destinate tratamentului bolnavilor, de la ventilatoare până la staţii de monitorizare, injectomate tot ce înseamnă aparatură medicală inclusiv partea de echipamente de protecţie medicală ale medicilor care deservesc această aparatură se va deconta”, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe