Urmează o nouă minivacanță pentru români. Câte zile libere primesc angajații

Stan Filon 31.07.2023, 17:28
Urmează o nouă minivacanță pentru români. Câte zile libere primesc angajații

Urmează o nouă minivacanță pentru românii angajați la stat! Vedeți în rândurile de mai jos de câte zile libere se vor bucura bugetarii din România! Vor avea ocazia să plece într-un mini-concediu de neuitat!

Urmează o nouă minivacanță pentru români

Așadar, vești bune pentru bugetarii din România, care se vor bucura de o nouă minivacanță! Aceasta va veni cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, prăznuită pe data de 15 august. Cu ocazia acestei sărbători, bugetarii au o zi liberă legală.

Anul acesta, Adormirea Maicii Domnului pică într-o zi de marți, iar Guvernul a stabilit încă din luna decembrie o punte cu weekendul, declarând liberă și ziua de luni, 14 august. Așadar, bugetarii se vor bucura de weekendul liber, dar și de ziua de luni și de marți. A rezultat un minivacanță de patru zile, în care bugetarii se vor putea bucura de frumusețile naturii, alături de cei dragi.

Urmeaza o noua minivacanta pentru romani. Cate zile libere primesc angajatii
Urmeaza o noua minivacanta pentru romani. Cate zile libere primesc angajatii

A 3-a minivacanță din acest an

Aceasta este cea de-a treia minivacanță din acest an și va avea loc în perioada 12-15 august. În luna iunie, bugetarii s-au bucurat de cinci zile libere consecutive.

Iată ce zile libere legale mai sunt în anul 2023

  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul.

Potrivit legislației în vigoare, bugetarii din România beneficiază de 15 zile libere, pe lângă concediu, aduse de sărbătorile legale. Alte zile libere, dacă vor exista, vor fi anunțate în primele două săptămâni din an, astfel încât companiile și angajații să poată planifica programul din timp.

Când au dreptul salariații la un spor salarial de 100% din salariul de bază

Dar ce se întâmplă cu angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare? Ei bine, potrivit legii, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Legea spune că angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu respectă această lege sunt aspru pedepsiți. e se întâmplă, mai exact? Ei bine, dacă angajatorii aleg să nu acorde salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...