Urgie în România. Meteorologii au anunţat cod portocaliu de ninsori până sâmbătă

Cristian Cojocaru 17.03.2021, 12:41
Urgie în România. Meteorologii au anunţat cod portocaliu de ninsori până sâmbătă

Spre dezamăgirea românilor care așteptau vremea bună în perioada următoare, meteorologii au anunţat un nou cod portocaliu de ninsori până sâmbătă. Vremea rea va continua astfel, fiind așteptate precipitații la nivelul întregului teritoriu.

Cod portocaliu de ninsori anunţat de către meteorologi

Vremea rea pare să nu vrea să părăsească prea curând țara. ANM anunță mai multe alterte meteo până sâmbătă, dintre care și un cod portocaliu de ninsori pentru zona montană a 14 județe din țară. Potrivit ANM, în intervalul miercuri ora 10:00 și joi ora 06:00, în zonele montane și sub montante se așteaptă precipitații. Aversele sub formă de ploaie sunt anunțate și în mare parte a Moldovei și local în Transilvania.

Cantitatea de precipitații va fi de 15-25 l/mp și izola 30 l/mp. La munte sunt așteptate ninsori precum și în nordul Moldovei și Transilvania, stratul nou de zăpadă depus fiind unul consistent. Vântul va cunoaște intensificări la nivel local, înregistrând viteze de 55-65 km/h, iar la peste 1.500 de metri altitudine, va sufla cu rafale de 70-90 km/h, viscolind ninsoarea.

Intensificări ale vântului vor fi întâlnite și în zone precum Banat, Crișana, sud-vestul Olteniei și nord-vestul Munteniei, cu o viteză de 50-60km/h. Codul portocaliu a intrat în vigoare astăzi la ora 10:00 și va fi valabil până seara la ora 23:00. Ninsoarea abundentă va continua în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, iar vântul va cunoaște intensificări cu viteze cuprinse între 90 – 110 km/h. Vizat sunt județele Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Vrancea și Buzău.

Ploile vor cuprinde întreg teritoriul țării începând de mâine
Ploile vor cuprinde întreg teritoriul țării începând de mâine

Precipitații anunțate pentru sfârșitul de săptămână

Joi dimineața la ora 06:00 va intra în vigoare o alertă meteo care va expira sâmbătă la ora 10:00, anunțând precipitații pe întreg teritoriul României. În zona montană va fi întâlnită ninsoarea, iar în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei precum și în zona subcarpatică a Olteniei și a Munteniei treptat vor predomina ninsorile.

Local, cantitatea de apă acumulată va depăși 15-20 l/mp. Meteorologii au emis o prognoză specială pentru București, potrivit căreia vremea închisă și rece se va întinde până sâmbătă. Începând de astăzi cu ora 10:00 și până joi la ora 08:00, vremea va fi rece și închisă iar temporar va ploua.

Cantitatea de apă acumulată va arăta valori cuprinse între 5-7 l/mp, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă anunțată va fi de 7 grade, iar minima cuprinsă între 2 – 3 grade Celsius. Începând de mâine dimineață și până vineri dimineața, vremea se va menține închisă. Precipitațiile sunt semnalate cu precădere în timpul după-amiezii, care pe timpul nopții se vor transforma în precipitații mixte. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, în timp ce cea minimă cuprinsă între 0-2 grade.

Sâmbătă vremea va continua să fie închisă și rece pentru această perioadă, cerul prezentând înnorări. În cursul zilei de sâmbătă precipitațiile vor fi slabe sub formă de ploaie, iar vântul va sufla slab până la moderat. În timpul nopții vor fi întâlnite condiții de ceață iar temperatura minimă va arăta valori cuprinse între -2 – 0 grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe