Care e temperatura normală a corpului și sub ce temperatură e bine să nu coborâm niciodată

Emanuela Pană 29.11.2020, 20:30

Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket sau instituții publice a devenit o normalitate a zilelor noastre, însă tot mai multe persoane devin derutate de valorile indicate de termoscanere. Tocmai de aceea, trebuie să știi că temperatura corporală „normală“ variază de la o persoană la alta în funcție de vârstă, gen, factori climatici, nivelul de activitate, dar și de momentul zilei. De asemenea, un studiu realizat recent demonstrează că, în ultimul secol, corpurile umane s-au răcit în mod natural. Mai multe detalii, în continuare.

Care este temperatura normală a corpului

Organismul uman înregistrează modificări ale temperaturii pe tot parcursul zilei, atingând cele mai mici valori în cursul dimineții, între orele 4:00 și 6:00, și cele mai mari valori seara, în intervalul 18:00 – 20:00. Temperatura medie a corpului este de 37°C, însă aceasta variază de la o persoană la alta. Pe categorii de vârstă, o temperatură normală este cuprinsă, în cazul bebelușilor și copiilor, între 36,6 şi 37,2°C. La adulți, temperatura considerată normală se încadrează între 36,1 și 37,3°C, iar la persoanele în vârstă – peste 65 de ani – sub 36,2°C.

Un studiu amplu, realizat în urmă cu 30 de ani, arată că temperatura corporală normală poate „jongla“ 37,2 şi 37,7°C, în funcție de momentul zilei și de anotimp. De asemenea, temperatura ta se modifică odată cu vârsta, când faci sport, când dormi și chiar după ce ai mâncat anumite alimente.

Potrivit experților, vârstnicii nu își pot regla temperatura corpului în aceeași măsură în care o fac cei tineri, iar obezitatea poate fi asociată cu o reducere a temperaturii corpului în timpul zilei, în anumite ore.

După cum spuneam, faptul că organismul uman are, în condiții normale, o temperatură de 37°C este un adevăr general acceptat. Însă, cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, pentru oamenii contemporani, acest lucru nu mai este valabil. În acest sens, ei au comparat temperaturile corporale ale oamenilor din 2000 cu înregistrările soldaților care au luptat în Războiul Civil. Iată concluzia: temperatura corpurilor bărbaților contemporani a scăzut cu 0,58°C față de cea a bărbaților din secolul al XIX-lea, iar cea a femeilor a scăzut cu circa 0,32°C. Astfel, temperatura „normală“ a corpurilor umane este, astăzi, 36,6°C.

Citește și: Sunt sau nu utile termometrele care iau temperatura la intrarea în supermarket? Verdictul surprinzător al medicilor

Sub ce temperatură nu e bine să coborâm și de ce

Se consideră că atunci când termometrul indică 42°C ai atins temperatura corporală critică – caz în care apar tulburări metabolice în țesuturile creierului. Nu mai este un secret faptul că orgamismul uman este mai bine adaptat la frig.

Care este cea mai ridicată temperatură la om? Dar cea mai scăzută?
Care este cea mai ridicată temperatură la om? Dar cea mai scăzută?

Dacă temperatura corpului tău ajunge, de exemplu, la o valoare de 32°C, atunci vei vedea că încep să apară frisoanele, însă acestea nu reprezintă un pericol foarte grav. Însă, la 27°C poți intra în comă, fapt pentru care dacă s-a ajuns aici trebuie neapărat să îți reglezi temperatura corpului.

Totuși, au existat și cazuri, miraculoase ce-i drept, în care oamenii au supraviețuit chiar și la mai puțin de 16°C.

„Cea mai scăzută temperatură la om a fost înregistrată acum 16 ani, în 1994. Karli Kozolofsky, în vârstă de doi ani, a deschis ușa din față a casei și a ieșit în stradă, ușa a fost închisă accidental, iar ea a rămas în frig, la – 22°, unde a petrecut 6 ore. Când medicii i-au măsurau temperatura corpului, ea avea 14,2°C“, notează aksonmedical.com.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...