Uniunea Europeană a adoptat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce se întâmplă cu importurile de cărbune

Beatrice Dumitru 08.04.2022, 15:58
Uniunea Europeană a adoptat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce se întâmplă cu importurile de cărbune

Imaginile cu masacrul comis de trupele ruse în orașul Bucha, unde au ucis sute de civili pe care i-au aruncat în gropi comune sau i-au lăsat pe străzi, au determinat Uniunea Europeană să impună alte sancțiuni Rusiei. Cea mai importantă vizează interzicerea importurilor de carbune, care aduc Moscovei venituri de opt miliarde de euro.

Noile sancțiuni au fost adoptate

Uniunea Europeană a adoptat în mod oficial cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca reacție la invadareade Ucrainei, inclusiv interdicții privind importul de cărbune, lemn, produse chimice și alte produse.

De asemenea, multe nave și camioane rusești nu vor mai avea voie să intre în porturile UE, paralizând și mai mult comerțul Rusiri, fiind interzice și toate tranzacțiile cu patru bănci rusești, inclusiv VTB.
Interdicția importurilor de cărbune va intra pe deplin în vigoare din a doua săptămână a lunii august, deoarece nu pot fi semnate noi contracte, notează Reuters.

Uniunea Europeană a adoptat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce se întâmplă cu importurile de cărbune
Rusia, lovită de noile sancțiuni ale UE.

Aceste ultime sancțiuni au fost adoptate în urma atrocităților comise de forțele armate ruse în Bucha și în alte locuri aflate sub ocupația rusă”, a declarat înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, într-un comunicat.

Alte importuri interzise

Contractele existente vor trebui reziliate până în a doua săptămână a lunii august, ceea ce înseamnă că Rusia poate continua să primească bani de la UE pentru exporturile de cărbune până atunci. Comisia Europeană estimează pierderile Rusiei după interzicerea importurilor de cărbune la opt miliarde de euro pe an. Este de două ori mai mare decât declarase șefa Comisiei UE Ursula von der Leyen.

Pe lângă cărbune, noile sancțiuni UE interzic importurile pentru mai multe mărfuri și produse, inclusiv lemn, cauciuc, ciment, îngrășăminte, fructe de mare, cum ar fi caviar, și băuturi spirtoase, cum ar fi vodca, pentru o valoare suplimentară totală estimată la 5,5 miliarde de euro pe an.

De asemenea, UE a restricționat exportul către Rusia al combustibilului pentru avioane, calculatoare, semiconductori, electronice de ultimă generație, software, echipamente de transport, pentru o valoare totală de 10 miliarde de euro pe an. Sancțiunile interzic companiilor rusești să participe la achiziții publice în UE și extind interdicțiile de utilizare a criptomonedelor, considerate un mijloc de eludare a sancțiunilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...