Uniunea Compozitorilor explică de ce nu l-a primit pe Nicu Covaci. „L-am pus să dea examen de admitere”

Stan Filon 17.03.2023, 14:06
Uniunea Compozitorilor explică de ce nu l-a primit pe Nicu Covaci. „L-am pus să dea examen de admitere”

A venit răspunsul în scandalul momentului din showbizz-ul românesc! Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România explică de ce nu l-a primit în rândurile sale pe Nicu Covaci, legenda trupei Phoenix. Cântărețul este foarte supărat și amenință Uniunea cu un proces.

Uniunea Compozitorilor explică de ce nu l-a primit pe Nicu Covaci

România a fost șocată de faptul că celebrul Nicu Covaci nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR)! Artistul tună și fulgeră la adresa Uniunii și spune că a fost umilit, după ce a fost trimis să susțină un examen de …admitere.

În acest scandal s-a implicat chiar și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a recunoscut că „se întâmplă ceva ciudat la Uniunea Compozitorilor”. Ei bine, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a reacționat la valul de critici aduse instituției atât de ministrul Culturi cât și de artiști importanți, după ce candidatura lui Nicu Covaci a fost respinsă.

Uniunea Compozitorilor explica de ce nu l-a primit pe Nicu Covaci
Uniunea Compozitorilor explica de ce nu l-a primit pe Nicu Covaci

Dobândirea calităţii de membru al UCMR

„Cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România este supusă exigenţelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor şi votate în cadrul Adunării Generale. În cazul tuturor candidaţilor care nu au absolvit o instituţie de învăţământ superior muzical, dobândirea calităţii de membru al UCMR este supusă condiţiei statutare constând în promovarea unui examen de admitere, iar în cazul lui Nicolae Covaci examenul a fost organizat şi notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop”, se arată în comunicatul instituției.

UCMR susţine că se face „o regretabilă confuzie” între Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, între drepturile patrimoniale de autor ale compozitorilor şi apartenenţa la o uniune profesională.

„Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor. Această din urmă activitate este desfăşurată de către o altă entitate, UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, al cărui membru este şi Nicolae Covaci şi care-şi valorifică toate drepturile de autor în calitate de titular prin această instituţie. Apartenenţa sau nu la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România nu priveşte şi nu afectează existenţa sau recunoaşterea calităţii domnului Nicolae Covaci de autor şi de titular de drepturi de autor”, mai arată UCMR.

Gheorghe Zamfir a trecut și el prin aceeași situație

Unul dintre mulții artiști care l-au compătimit pe Nicu Covaci a fost chiar naistul Gheorghe Zamfir, care a transmis un mesaj prin care îl asigură pe artist de sprijinul său, mai ales că a trecut și el prin aceeași situație.

„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, a spus Gheorghe Zamfir, pe Facebook.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...