Unirea Basarabiei cu România, mai aproape decât oricând. Igor Dodon vorbește despre război civil

Stan Filon 14.11.2020, 09:03
Unirea Basarabiei cu România, mai aproape decât oricând. Igor Dodon vorbește despre război civil

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a recunoscut faptul că Basarabia este mai aproape ca niciodată de unirea cu România! Acest lucru este însă un adevărat pericol, spune președintele Moldovei, deoarece ar duce la un război civil.

Unirea Basarabiei cu România, mai aproape decât oricând

Duminică, Igor Dodon se confruntă cu candidata pro-europeană Maia Sandu pentru șefia statului. Declarațiile legate de unirea cu România și pericolul pe care l-ar aduce acest lucru au fost făcute cu câteva zile înainte și au avut menirea de a-i speria pe alegătorii Maiei Sandu.

”Pericolul unirii este real. În ultimii ani, numărul celor care pledează pentru unirea cu România a crescut esențial. Dacă acum 15-20 de ani erau doar 5-8 la sută unioniști, astăzi sunt mai mult de 25 la sută. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că a avut loc furtul miliardului de dolari, pentru că e corupție. Oamenii nu neapărat își doresc unirea, dar li s-a făcut lehamite. Și când oamenii sunt nemulțumiți de ceva – caută soluții în altă parte. Imaginați-vă că această tendință va continua și, la o anumită etapă, adepții ideii de lichidare a Moldovei prin unirea cu România vor constitui, doamne ferește, 40-50 la sută. Va fi o catastrofă”, a susținut Igor Dodon.

Unirea Basarabiei cu România, mai aproape decât oricând
Unirea Basarabiei cu România, mai aproape decât oricând

Președintele Republicii Moldova spune că unirea ar duce la un război civil

Mai mult decât atât, Igor Dodon vrea să se asigure că Republica Moldova nu se va uni cu România, așa că anunță modificarea Constituției, iar partidele care vor mai aminti despre unirea cu România vrea să fie interzise!

”Iată de ce trebuie modificată Constituția, pentru a interzice unirea. Acum, în Constituție scrie că Moldova poate fi lichidată. Această prevedere trebuie exclusă. În 2021, eu voi iniția această modificare a Legii Supreme. Trebuie să interzicem partidele care pledează deschis pentru lichidarea Republicii Moldova. De aceea, acest pericol există”.

Apoi, Dodon a trecut la pericolul unui război civil în Republica Moldova pe care l-ar provoca unirea cu România. ”De exemplu, Autonomia Găgăuză are dreptul la autodeterminare… Adică, dacă Moldova dispare ca stat – Găgăuzia își poate proclama independența. Toți înțeleg că dacă, doamne ferește, cineva va merge pe acest scenariu, aici va exploda totul. Sudul, nordul țării și Transnistria niciodată nu vor accepta așa ceva. Aceasta va însemna război civil – un război cumplit, pentru că noi cu românii nu vom merge. Acest pericol există”, a mai spus Dodon.

Și-a amenințat adversarii cu bătaia

Nu a fost singurul mesaj violent lansat de Dodon în aceste ultime zile înainte de alegeri. Vineri, prezent la un miting de campanie, acesta a trecut la incitări cu amenințări fizice la adresa adversarilor săi.

”Vedeți ce fac oponenții noștri. Au întrecut toate liniile. Noi nu i-am atins. Până la 1 noiembrie nu le rosteam numele. Dar au devenit obraznici. Până nu o primesc înapoi în bot nu înțeleg. De aceea trebuie să fim duri. Trebuie să opunem rezistență. Noi nu vom rata victoria noastră! Și dacă va trebui să ieșim ca s-o apărăm, vom ieși cu toții și o vom apăra. Moldova, ești gata să aperi victoria noastră? Suntem obligați s-o facem. Ștefan cel Mare e alături. Pentru a păstra valorile lui Ștefan, Ștefan este în mână cu crucea, trebuie să fim pe 15 noiembrie toți împreună. Toți ca unul, mergem din casă în casă, până la sfârșitul zilei, astăzi, intrăm în fiecare apartament, intrăm în fiecare casă, și trezim poporul”, a spus Dodon.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, Maia Sandu (candidata Partidului Acțiune și Solidaritate) a obținut 36.16% dintre voturile exprimate, iar Igor Dodon, independent susținut de PSRM, 32.61%.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...