Putin a dat cărțile pe față despre război. De ce a invadat Ucraina, de fapt

Beatrice Dumitru 05.04.2023, 20:51
Putin a dat cărțile pe față despre război. De ce a invadat Ucraina, de fapt

Valdimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022. După 406 zile de război, liderul de la Kremlin a profitat de ceremonia prezentării scrisorilor de acreditare de către noul ambasador al SUA la Moscova, Lynne Tracy, și i-a spus cine este responsabil pentru „criza ucraineană”. De ce a declanșat Vladimir Putin războiul din Ucraina, de fapt.

Cine e de vină pentru războiul din Ucraina

Legăturile dintre Moscova și Washington s-au deteriorat de când Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina anul trecut, iar acum o săptămână Rusia a reținut un reporter american și l-a acuzat de spionaj, stârnind indignare. „Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, de care depind în mod direct securitatea și stabilitatea globală, trec printr-o criză profundă”, i-a spus Vladimir Putin noului ambasador al SUA la Moscova.

Mai mult, liderul de la Kremlin a spus că politica externă a SUA și sprijinul acordat de Washington protestatarilor EuroMaidan în 2014 „a dus în cele din urmă la actuala criză ucraineană”. Vladimir Putin a acuzat, în repetate rânduri Washingtonul că a orchestrat o revoluție la Kiev în 2014, și nu a avut de ales decât să intervină.

Stimată doamnă ambasador, știu că s-ar putea să nu fiți de acord, dar nu pot decât să spun că utilizarea de către Statele Unite a unor instrumente precum sprijinul pentru așa-numitele „revoluții de culoare”, sprijin în acest sens pentru lovitura de stat de la Kiev în 2014, a dus în cele din urmă la criza ucraineană de astăzi. Acțiunile SUA au avut, în plus, un impact negativ în evoluția relațiilor ruso-americane”, a spus Vladimir Putin, citat de Reuters.


„UE a inițiat o confruntare geopolitică cu Rusia”

Protestele EuroMaidan au fost declanșate în noiembrie 2013 de decizia guvernului de atunci, de a suspenda procesul de pregătire a țării pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și s-au desfășurat în Piața Independenței din Kiev.

După o reprimare sângeroasă în data de 20 februarie 2014, când zeci de oameni au fost împușcați mortal de lunetiști, președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fugit din țară. După acest episod, Vladimir Putin a autorizat invadarea Crimeei.

Vladimir Putin a mai declarat că regretă deteriorarea relațiilor dintre blocul comunitar și Moscova și i-a spus noului ambasador al UE, Roland Galharague, care și-a preluat funcția în septembrie, că „Uniunea Europeană a inițiat o confruntare geopolitică cu Rusia”.

Rusia spune că a fost forțată să intervină în Ucraina pentru a stopa interferențele occidentale care deveneau o amenințare la adresa securității sale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...