Ungaria a fost pe punctul de a ataca România înainte de 1989. Nicolae Ceauşescu era motivul principal

Ana Anitoiu 31.07.2022, 08:09
Ungaria a fost pe punctul de a ataca România  înainte de 1989. Nicolae Ceauşescu era motivul principal

Ungaria a fost pe punctul de a ataca România înainte de Revoluția din decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu era motivul principal pentru care Budapesta se pregătea în acest sens, potrivit unui raport declasificat de Agenția Centrală de Informații (CIA) a Statelor Unite ale Americii.

Motivele pentru care Ungaria intenționa să atace România

Conform raportului declasificat de CIA, Budapesta plănuia un atac din cauza persecutării minorității maghiare din Transilvania și din cauză că maghiarii se temeau de Nicolae Ceaușescu, pe care îl considerau irațional.

Ungurii ar fi ajuns la concluzia că țările care se opun transformării democratice în interiorul Tratatului de la Varșovia, și nu Alianța Atlanticului de Nord (NATO), reprezentau principala amenințare la adresa securității Ungariei.

Ungaria, pe punctul de a ataca Romania
Nicolae Ceausescu

Când a fost Ungaria cât pe ce să atace România

Tensiunile dintre Ungaria și România au ajuns la un nivel foarte ridicat cu doar o lună înainte de mișcarea ce a dus la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere, la Revoluția din decembrie 1989. Documentul secret elaborat de CIA în 2 noiembrie 1989 arată că Budapesta era nerăbdătoare să mute forțele militare din vestul țării la granița cu România.

Americanii susțineau că Partidul Socialist din Ungaria voia retragerea totală a trupelor rusești de pe teritoriul maghiar, invocând, printre altele, nemulțumirea oamenilor care locuiau în zonele taberelor militare sovietice. Aceste persoane s-ar fi plâns de poluarea mediului și zgomotul de care erau vinovați rușii.

Potrivit americanilor, nemulțumirile sociale erau doar un pretext, de fapt, pentru un alt scop: retragerea Ungariei din cadrul Pactului de la Varșovia și solicitarea unui statut de neutralitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...