Ungaria continuă să „cumpere” fotbalul românesc. Investiție majoră la Satu Mare, după cele din Secuime

Marian Cărăvan 15.04.2020, 10:12
Ungaria continuă să „cumpere” fotbalul românesc. Investiție majoră la Satu Mare, după cele din Secuime

Guvernul Ungariei va face o nouă investiție majoră în fotbalul românesc, după cele din Secuime. Proiectul vizează acum localitatea Satu Mare, una cu tradiție în fotbalul autohton.

Ungaria continuă să „cumpere” fotbalul românesc. Investiție majoră la Satu Mare, după cele din Secuime

Investițiile Guvernului din țara vecină în fotbalul românesc nu sunt o noutate, echipele Sepsi Sfântu Gheorghe (din Liga 1) și FK Csikszereda Miercurea Ciuc (din Liga 2) beneficiind de ajutor financiar din Ungaria. Acum, o altă localitate din România este vizată de investiții externe în fotbal. La Satu Mare se pregătește construirea unui complex fotbalistic ultramodern, iar proiectul ar fi deja în faza de aprobare a Planului Urbanistic Zonal și ar presupune realizarea unei academii, care ar beneficia de mai multe terenuri și de un hotel pentru cazarea sportivilor.

Guvernul Ungariei pompează 216 milioane de forinți, potrivit informațiilor PresaSM. Decizia a fost publicată deja în Monitorul Oficial al Republicii Ungare. Cu toată critica opoziției politice din Ungaria, care acuză o risipă de bani în proiecte transfrontaliere, premierul Viktor Orban pare decis să nu dea înapoi, iar Executivul maghiar a alocat deja 216.000.000 de forinți.

În Satu Mare a fost achiziționat terenul pentru construirea academiei, termenul de finalizare a proiectului fiind de aproximativ doi ani de la demararea lucrărilor. Investiția totală s-ar ridica la 750.000 de euro.

Premierul maghiar Viktor Orban e decis să investească în fotbalul românesc

Viktor Orban și pasiunea pentru fotbal

Viktor Orban se pare că dă o importanță deosebită acestei zone, după ce academii similare de fotbal au apărut în Slovacia, Ucraina și Serbia, în orașele în care se află comunități importante de etnici maghiari.

Premierul maghiar a avut în programul său de guvernare un loc special pentru fotbal, un sport cu care a cochetat în tinerețe. Des criticat pentru deciziile sale de susținere a sportului rege, Viktor Orban nu s-a lăsat și a făcut ceea ce a promis încă de la primul mandat. „Sportul îi poate ține departe pe copii de pericolele lumii moderne”, a precizat politicianul.

Investițiile maghiare în fotbalul din țările vecine sunt unele care au dat rezultate. Spre exemplu, FK Backa Topola, formație din Vojvodina finanțată de Guvernul Ungariei, a reușit recent să promoveze în prima ligă din Serbia și, după 26 de etape disputate din actuala stagiune, ocupă locul patru în clasament, fiind depășită doar de Steaua Roșie, Partizan Belgrad și Vojvodina Novi Sad.

Urmăriți Impact.ro și pe