Joe Biden şi Vladimir Putin, faţă în faţă. Când ar putea avea loc întrevederea dintre cei doi lideri

Nicu Stan, Alexandru Teodorescu 26.04.2021, 08:02
Joe Biden şi Vladimir Putin, faţă în faţă. Când ar putea avea loc întrevederea dintre cei doi lideri

Joe Biden şi Vladimir Putin, faţă în faţă. Când ar putea avea loc întrevederea dintre cei doi lideri mondiali, citiți în articolul de mai jos.

Vladimir Putin a vorbit la telefon cu Joe Biden. Ce au stabilit cei doi lideri mondiali

Joe Biden, președintele SUA, şi Vladimir Putin, președintele Rusiei, ar putea să se vadă față în față. Cei doi șefi de stat s-ar putea întâlni în luna iunie, a anunțat duminică un consilier al Kremlinului, Iuri Uşakov. Acesta a mai precizat că „datele concrete” sunt încă în analiză, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Joe Biden i-a propus lui Vladimmir Putin, într-o discuţie telefonică care a avut loc luna aceasta, să se și vadă în vara aceasta într-o ţară terţă, la un summit menit să stabilizeze relaţiile dintre cele două țări.

Vladimir Putin s-a mai vazut cu Joe Biden pe vremea canda acesta nu era presedintele SUA
Vladimir Putin s-a mai vazut cu Joe Biden pe vremea canda acesta nu era presedintele SUA

De ce s-au stricat relațiile dintre Rusia și SUA

Relațiile dintre SUA și Rusia s-au deteriorat mult în urma tensiunilor amplificate recent prin sancţiuni şi contra-sancţiuni, inclusiv expulzări reciproce de diplomaţi, principalele teme de dezacord fiind legate de Ucraina.

Un alt motiv al stricării relațiilor dintre SUA și Rusia este soarta lui Alexei Navalnîi, dar și acuzaţii de spionaj, ingerinţe electorale şi atacuri cibernetice pe care SUA le atribuie Moscovei, resectiv lui Vladimir Putin.

Ce țări vrea să găzduiască întâlnirea celor doi lideri mondiali

Finlanda şi Austria au anunțat că sunt dispuse să găzduiască oricând o asemenea întâlnire.

„Există date concrete (…), nu le voi menţiona, dar este vorba despre luna iunie”, a declarat Iuri Uşakov într-un interviu la postul Rossiya 1.

Joe Biden are prima deplasare în străinătate, în calitate de președinte SUA, în iunie

De asemenea, preşedintele american ar urma să facă în luna iunie prima sa deplasare în străinătate, în Regatul Unit şi apoi în Belgia, pentru a participa la summiturile G7 şi NATO, precum și la o întâlnire cu liderii statelor din Uniunea Europeană.

În plus, conform unui comunicat trimis vineri de Casa Albă, mai multe detalii despre această călătorie vor fi oferite în curând, ”în special asupra posibilelor elemente complementare”.

Rusia a început să își retragă soldații de la granița cu Ucraina

Pe de altă parte, Rusia a anunţat că-şi retrage trupele campate la graniţa cu Ucraina. Prin prezenta poziţionare a armatei rus, se putea rapid demara o ofensivă militară, după cum susţineau observatorii.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a anunţat retragerea armatei de la graniţa cu Ucraina. În cursul unei vizite efectuate în Crimeea, el a informat că obiectivele manevrei militare au fost atinse şi trupele încep retragerea deja de vinerea trecută.

Nu se cunoaște câtă armată va fi retrasă, ce armament

Cu toate astea, deocamdată nu este clar dacă toţi militarii mobilizaţi în regiuni apropiate de Ucraina se vor retrage cu tot cu armament iar taberele militare vor fi desfințate.

Unele vor rămâne în baza din apropiere de Voronej până în toamnă, când va avea loc manevra militară „Vest 2021”, care ar urma să fie efectuată în cooperare cu Republica Belarus, a mai anunțat Serghei Şoigu.

Urmăriți Impact.ro și pe