Toată lumea știe că, în mod obișnuit, apa trebuie să fie incoloră, inodoră și insipidă. Modificarea uneia dintre aceste caracteristici ar putea semnala prezenta anumitor substanțe în apă. Ai dubii în ceea ce privește calitatea apei de la robinetul din bucătărie? Ți se pare că aceasta are un gust sau un miros ciudat? Atunci clar a venit momentul să faci analiza apei potabile. Unde anume și cât costa? Afli în acest articol.
Dacă locuiești la țară, atunci este foarte probabil ca pentru tine fântâna să fie o necesitate. Apa din ea este perfectă pentru a uda zarzavaturile din grădină sau florile, dar ca să o poți consuma ai nevoie de analiza apei potabile. Așadar, una dintre cele mai mari griji pe care un gospodar responsabil ar trebui să le aibă este calitatea apei de băut. Regula este valabilă și pentru orășeni, mai ales dacă simt că ceva nu este în regulă cu apa de la robinet (poate și-a schimbat gustul sau mirosul).
„Analiza apei potabile se face sub trei aspecte: fizic, chimic și microbiologic. Sub aspect fizic se urmărește în special determinarea durității apei, care indică inclusiv conținutul de calciu sau acizi și determină gradul de spumare al detergenților. Un alt aspect urmărit de analiza fizică este limpezimea apei (științific numită turbiditate). Cu cât apa conține mai multe particule în suspensie, cu atât riscul de a crea probleme digestive din cauza impurităților este mai mare“, notează apanoastra.ro.
Din fericire, acest lucru poate fi relativ ușor de verificat, datorită numeroaselor laboratoare de analiză a calității apei existente. În Capitală există mai multe multe astfel de laboratoare, ca de exeplu:
De asemenea, iată o listă cu laboratoare din țară unde poți face analize de apă contra cost:
Citește și: Bei apă cu lămâie ca să slăbești? Faci o mare greșeală. Cum îți distrugi singur organismul
Prețul analizelor diferă în funcție de complexitatea acestora. Dacă vei folosi, de exemplu, serviciul oferit de Apa Nova, trebuie să știi că tariful practicat în București este de 271 lei, fără TVA şi 322,49 lei cu TVA inclus, potrivit informațiilor publicate pe site. În cazul în care nu vrei să apelezi la o firmă specializată, poți folosi un test pentru analiza apei.
Spre exemplu, acest set de la Aqua Filter te ajută să faci 7 teste pentru apă (pH, alcalinitate, clor, fier, duritate, nitrați, nitriți).
Medicii igieniști recomandă ca analiza apei potabile să se facă cel puțin o dată pe an, ideal fiind la șase luni, în principiu în lunile aprilie – mai și octombrie – noiembrie.