Unde a fugit din țară fostul rege al Spaniei. Juan Carlos i-a dat amantei 65 de milioane de euro

Andrei Cezar 04.08.2020, 14:14

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, ar fi fugit în Republica Dominicană, după ce și-a anunțat plecarea în exil, pe fondul scandalurilor cu iz penal în care a intrat. Fostul monarh este vizat de o anchetă de corupție în Spania și în Elvenția, scrie Adevarul, care citează publicațiile La Vanguardia şi ABC.

Fostul regele al Spaniei ar fi fugit în exil în Republica Dominicană

Potrivit La Vanguardia, Juan Carlos ar fi plecat luni cu mașina în Portugalia, de unde ar fi luat un avion cu destinația Republica Dominicană. Acolo ar urma să rămână pentru câteva săptămâni la o familie bogată, proprietari ai unor plantații de trastie de zahăr.

Postul portughez TVI24 şi cotidianul popular Correio da Manha dezvăluiau luni că Juan Carlos se afla la Cascais,o staţiune balneară situată în apropiere de Lisabona, unde şi-a petrecut o parte din copilărie, scrie Adevarul.ro.

Vizat de ancheta de corupție, Juan Carlos a considerat că plecarea în exil ar fi un gest potrivit pentru a elibera din presiunea mediatică care s-a abătut asupra familiei regale și pentru a nu periclita existența monarhiei în Spania. El și-a anunțat plecarea printr-o scurtă scrisoare adresată actualului rege, Felipe al VI-lea.

„Majestate, Dragă Felipe, cu aceeaşi voinţă de a servi Spania, care mi-a inspirat întreaga domnie şi confruntat cu repercusiunile publice pe care le-au generat anumite evenimente petrecute în viaţa mea personală, doresc să-mi exprim disponibilitatea absolută de a contribui la facilitarea exercitării funcţiilor tale, asigurându-ţi liniştea şi calmul pe care îl cer exersarea acestor înalte responsabilităţi. În acest moment, cu convingerea că este cel mai bun serviciu pe care îl pot face spaniolilor (…) şi ţie, în calitate de rege, îţi comunic decizia mea de a mă muta, în acest moment, în afara Spaniei.”, au fost cuvintele transmise de Juan Carlos, actualului monarh, fără a preciza, însă, unde se va muta.

Unde a fugit din țară fostul rege al Spaniei. Juan Carlos i-a dat amantei 65 de milioane de euro
Unde a fugit din țară fostul rege al Spaniei. Juan Carlos i-a dat amantei 65 de milioane de euro

Regele Felipe este supus unor presiuni mediatice și politice extraordinare pentru a lua o decizie privind viitorul tatălui său. Acesta din urmă este anchetat de autoritățile spaniole și elvețiene pentru presupuse comisioane încasate din partea regelui Arabiei Saudite cu scopul de a intermedia contractul ce avea ca obiect cosntruirea trenului de mare viteză dintre Mecca și Medina. Fostul rege este acuzat de primirea ilegală a unor cadouri de aproape 70 de milioane de euro şi de spălare de bani într-un caz foarte mediatizat care pare să pună în pericol existență instituţiei monarhice spaniole.

Relația regelui Felipe cu tatăl său nu este una tensionată deloc. Monarhul a publicat scrisoarea părintelui său pe pagina oficială a Casei Regale și a ținut să evidențieze importanța istorică pe care a avut-o domnia tatălui său și să-și reafirme respectul pentru principiile și valorile juridice.

Amanta lui Juan Carlos, ”sponsorizată” cu 65 de milioane de euro

Audiată și ea de justiția din Elveția, în procesul fostului rege, fosta amantă a monarhului, baroneasa germană Corinna Larsen (Corinna zu Sayn-Wittgenstein), a recunoscut că a primit 65 de milioane de euro de la Juan Carlos, însă a precizat că monarhul i le-a dăruit, nu că le-ar fi obținut în schimbul favorurilor sale.

Urmăriți Impact.ro și pe