Una dintre cele mai sărace țări din lume, gata să aprovizioneze piața mondială de petrol și gaze. Ce preț cere

Beatrice Dumitru 15.09.2022, 10:13
Una dintre cele mai sărace țări din lume, gata să aprovizioneze piața mondială de petrol și gaze. Ce preț cere

Rusia, cel mai mare furnizor din Europa, și-a redus drastic livrările de gaze după ce a închis gazodcutul Nord Stream 1, stârnind temeri de penurie și creșterea prețurilor. În condițiile în care Uniunea Europeană căută alternative pentru aprovizionare, unul dintre cele mai sărace state din lume anunță că este pregătit să ofere gaze și petrol pentru piața mondială.

Țara dispusă să ofere gaze și petrol

Europa traversează o criză energetică pe fondul războiului din Ucraina, iar președintele Comisiei Europene Ursula von Der Leyen a anunțat reguli fără precedent pentru a evita o recesiune pe continent. Printre acestea și reducerea consumului de electricitate, mai ales la orele de vârf, după ce Rusia a oprit conduca Nord Stream 1.

În acest context, președintele Venezuelei Nicolas Maduro, care a denunțat criza energetică cauzată de sancțiunile „iraționale” dictate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat  că țara sa „este pregătită” să „alimenteze piața mondială” de petrol și gaze.

Una dintre cele mai sărace țări din lume, gata să aprovizioneze piața mondială de petrol și gaze
Nicolas Maduro, președintele Venezuelei. Sursa foto: Facebook

Venezuela este pregătită și dispusă să își îndeplinească rolul și să aprovizioneze, într-o manieră stabilă și sigură, piața petrolului și gazelor de care are nevoie economia mondială”, a declarat șeful statului în cadrul unui eveniment organizat în cadrul vizitei la Caracas a secretarului general al OPEC, Haitham al-Ghais, preluat de Le Figaro.

Un „preț corect, echilibrat” de 100 de dolari pe baril

Nicolas Maduro a susținut că guvernul său și-a „recuperat” industria petrolieră, a cărei producție a atins minime istorice după ani în care nu s-au făcut investiții și lipsa de întreținere. Astăzi, este de aproximativ 700.000 de barili pe zi, comparativ cu 2,3 ​​milioane de barili pe zi în 2002.

Statele Unite au impus o serie de sancțiuni Caracasului în 2019, inclusiv un embargo asupra petrolului venezuelean, după ce Nicolás Maduro a fost reales în 2018 pentru un al doilea mandat după un scrutin boicotat de opoziție. Administrația președintelui Joe Biden a anunțat în mai o relaxare a unora dintre aceste sancțiuni, pe fondul creșterii prețurilor la energiei din cauza războiului din Ucraina.

Președintele Venezuelei a condamnat „criza energetică” generată de sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a descris-o drept „irațională, nejustificată și ilogică”. Acesta a cerut un „preț corect și echilibrat” de 100 de dolari pe baril, cerându-le companiilor petroliere străine să producă gaze în Venezuela.

Suntem pregătiți să creștem producția de petrol într-o manieră graduală și accelerată, să extindem și să creștem producția de produse rafinate. Venezuela are peste 50 de proiecte de gaze de prim rang, cu studii seismice efectuate și cu toate garanțiile legale pentru investitorii internaționali. Să vină să producă gaze în Venezuela și să-l ducă pe piețele internaționale”, a afirmat Nicolas Maduro.

Haitham al-Ghais a spus că OPEC se confruntă cu „cele mai serioase, cele mai critice” provocări de la înființare, acum 62 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...