Un urs dă mari bătăi de cap locuitorilor din Harghita și îi sperie. S-a luat decizia finală în privința acestuia

Daniela Alexandru 05.04.2021, 17:12
Un urs dă mari bătăi de cap locuitorilor din Harghita și îi sperie. S-a luat decizia finală în privința acestuia

Un urs dă mari bătăi de cap locuitorilor din Harghita. Localitatea Subcetate este vizitată de circa o săptămână de un urs care intră în curțile oamenilor în căutate de hrană. Autoritățile încearcă să rezolve problema ursului călător fie prin relocare, așa cum consideră că ar fi mai potrivit comisarul Kovasznai Sandor de la Garda de Mediu Harghita, fie prin împușcare, potrivit președintelui Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Topliţa.

Un urs dă mari bătăi de cap locuitorilor din Harghita

Garda de Mediu Harghita a făcut demersurile pentru ca ursul, de mici dimensiuni, să fie relocat, pentru că intră în curțile oamenilor și provoacă distrugeri, dar mai ales pentru că îi sperie pe localnici.

Este un urs acolo care, de aproximativ o săptămână, tot intră în intravilanul localităţii. A fost îndepărtat, acum suntem în faza ca asociaţia de vânătoare să solicite relocarea exemplarului. Deja a făcut şi pagube, sunt sesizări din partea locuitorilor şi exemplarul va fi relocat. Încercăm să obţinem astăzi (luni-n.r.) autorizaţia de relocare (…) A intrat în curţi, a distrus o stupină şi îi sperie pe oameni, a declarat Kovasznai Sandor pentru Agerpres.

Un urs da mari batai de cap locuitorilor din Harghita
Un urs da mari batai de cap locuitorilor din Harghita

De cealaltă parte, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS)Topliţa, Constantin Iacob, relocarea animalului nu va rezolva problema pentru că ursul, învățat să viziteze curțile oamenilor, de unde se poate hrăni mai ușor, va continua să facă acest lucru oricunde va fi relocat. De asemenea, el crede că ar trebui să existe o cotă de extracție anuală pentru că urșii s-au înmulțt foarte mult și provoacă dezechilibre.

Părerea mea este că ar trebui o cotă de extracţie. Este o problemă (…) Modul în care s-a înmulţit ursul este extrem de mare şi distruge toată fauna care mai există în fondurile cinegetice, începând de la pui de mistreţi, viţei de cerbi, există un dezechilibru. Este un animal foarte inteligent şi merge unde e mai uşor să-şi găsească hrană, a arătat preşedintele AVPS Topliţa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: