Un român conduce organizarea funeraliilor reginei Elisabeta. Cum s-a ajuns aici. E o mare onoare

Stan Filon 14.09.2022, 15:27
Un român conduce organizarea funeraliilor reginei Elisabeta. Cum s-a ajuns aici. E o mare onoare

Un român conduce organizarea funeraliilor reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. La tristul eveniment vor lua parte șefi de stat din întreaga lume, iar românul Cristopher Ghika trebuie să organizeze totul ca la carte. Conduce regimentul Household Division și spune că aceasta este ultima datorie a forțelor armate față de Regină, însă prima pentru Regele Charles.

Un român conduce organizarea funeraliilor reginei Elisabeta

Îl cheamă Cristopher Ghika, este generalul-maior și se află în fruntea regimentelor Household Division. Dar cine este, mai exact? Ei bine, generalul are rădăcini puternice în România. Este strănepotul Marthei Bibescu, și descendent al al familiei domnitoare Ghika. Christopher John Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost și el ofițer în armata britanică, tot în cadrul Irish Guards, iar acum se ocupă de funeraliile Reginei Elisabeta. 

„Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege. Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră. În ceea ce privește imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, aceasta va fi o după-amiază foarte specială”, a declarat generalul pentru BBC.

Un roman conduce organizarea funeraliilor reginei Elisabeta
Un roman conduce organizarea funeraliilor reginei Elisabeta

S-a ocupat și de evenimente mai fericite

Românul este cel care a participat, în calitate de comandant al Household Division, la ceremonialul funerar al prințului Philip al Marii Britanii, însă s-a ocupat și de evenimente mai fericite, cum ar fi întregul protocol al nunții Prințului William cu Kate.

Chris Ghika și-a început cariera militară în anul 1993, în cadrul regimentului de infanterie Irish Guards, unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice. A participat la misiuni internaționale, în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak, dar a participat și la operațiunea internațională Inherent Resolve, condusă de SUA, având drept misiune combaterea grupării teroriste ISIS în Siria și în Irak.

Irish Guards reprezintă regimentul de infanterie al armatei britanice încă din 1642 care asigură și misiunea de operațiuni și îndatoriri ale ceremonialelor militare. Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au loc luni, 19 septembrie. Potrivit generalului Ghika, la paradă vor participa între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...