Un parc celebru din București își schimbă oficial denumirea. Motivul pentru care locuitorii din zonă au solicitat un nume nou

Stan Filon 29.06.2022, 16:24
Un parc celebru din București își schimbă oficial denumirea. Motivul pentru care locuitorii din zonă au solicitat un nume nou

Un parc din Capitală a renunțat la denumirea sa veche, imediat după ce Rusia a invadat Ucraina! Acum, acest parc a fost redenumit, iar locuitorii din Sectorului 2 sunt foarte mulțumiți de această decizie. Vorbim chiar despre Parcul Tolbuhin, care de astăzi și-a schimbat în mod oficial denumirea. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat recent, în unanimitate, proiectul de hotărâre care prevede schimbarea denumirii parcului respectiv.

Un parc celebru din București își schimbă oficial denumirea

Un parc vechi din Sectorul 2 își schimbă denumirea. Astfel, Parcul Tolbuhin se va numi de azi înainte Grădina Mătăsari. Decizia are legătură cu invadarea Ucrainei, deoarece numele vechi al parcului fusese luat după numele unui general rus.

„În faţa unei agresiuni cum nu s-a mai întâlnit de mai bine de 70 de ani, noi am ales să stăm de partea corectă a istoriei. Mareşalul Tolbuhin a reprezentat braţul opresiv al doctrinei staliniste în România, care a dus într-un final la suprimarea totală a voinţei românilor. A venit momentul ca, în acest context, să ne îndepărtăm de astfel de simboluri sovietice ale unei ere sumbre din istoria noastră”, a spus consilierul general USR Florin Covaci, citat de Agerpres, la ședința unde s-a decis schimbarea denumirii parcului respectiv.

Un parc celebru din Bucuresti isi schimba oficial denumirea
Un parc celebru din Bucuresti isi schimba oficial denumirea

Cum se va numi Parcul Tolbuhin

Potrivit referatului de aprobare, propunerea a venit chiar din partea mai multor cetățeni din Sectorul 2 privind redenumirea zonei verzi din Bd. Pache Protopopescu nr. 115, în concordanţă cu tradiţia istorică a zonei şi cu „simbolurile istorice valoroase” ce ar putea fi promovate.

„Denumirea de ‘Mătăsari’ are valoare istorică aparte, pentru că parcul în referinţă este localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor, iar azi zona respectivă a redevenit un punct cultural important”, prevede referatul de aprobare.

Totemul cu denumirea Parcului Tolbuhin din Sectorul 2 al Capitalei a fost îndepărtat chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, respectiv pe 24 februarie 2022. „În contextul zilei de astăzi, am decis înlăturarea totemului cu denumirea parcului”, anunța atunci primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu.

Motivul pentru care s-a cerut schimbarea denumirii acestui parc, situat pe „Pache Protopopescu”, foarte aproape de Piața Iancului, este că Fiodor Ivanovici Tolbuhin a fost un mareșal rus al Armatei Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fiodor Ivanovici Tolbuhin, născut 1894 și decedat în anul 1949, a fost un mareșal rus, unul dintre principalii comandanți militari sovietici din timpul celui de-al Dolilea război mondial. După război, acsta a devenit membru în Sovietul Suprem al URSS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...