Un oficial al SUA vine cu vești proaste. Ce se întâmplă cu acordul nuclear cu Iranul, după discuțiile de la Doha

Elena Avramescu 01.07.2022, 06:54
Un oficial al SUA vine cu vești proaste. Ce se întâmplă cu acordul nuclear cu Iranul, după discuțiile de la Doha

Șansele de a reînvia acordul nuclear cu Iranul din 2015 sunt mai slabe după discuțiile indirecte dintre SUA și Iran de la Doha, care s-au încheiat fără progrese, a declarat joi un înalt oficial american pentru Reuters.

Acordul nuclear cu Iranul, pus în pericol

„Perspectivele unui acord după Doha sunt mai proaste decât erau înainte de Doha și se vor înrăutăți pe zi ce trece. Puteți descrie Doha în cel mai bun caz ca mergând pe apă, în cel mai rău caz ca mișcare înapoi. Dar în acest moment mersul pe apă înseamnă, în toate scopurile practice, un pas înapoi”, a spus oficialul sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters.

Oficialul nu a intrat în detaliile discuțiilor de la Doha, în timpul cărora oficialii Uniunii Europene s-au transferat între cele două părți încercând să revigoreze acordul din 2015 privind Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA) în temeiul căruia Iranul și-a limitat programul nuclear în schimbul ajutorului de la sancțiuni economice.

Apoi, președintele american Donald Trump a renunțat la acord în 2018 și a restabilit sancțiunile dure ale SUA împotriva Iranului, determinând Teheranul să înceapă să încalce restricțiile nucleare aproximativ un an mai târziu.

„Cerințele lor vagi, redeschiderea problemelor soluționate și cererile care în mod clar nu au legătură cu JCPOA, toate ne sugerează că adevărata discuție care trebuie să aibă loc este între Iran și SUA pentru a rezolva diferențele rămase. Este între Iranul și Iranul să rezolve întrebarea fundamentală dacă sunt interesați de o revenire reciprocă la JCPOA.

În acest moment, nu suntem siguri dacă iranienii știu ce vor mai mult. Nu au venit la Doha cu multe detalii. Cea mai mare parte a ceea ce au spus ei fie știau, sau ar fi trebuit să știe, era în afara domeniului de aplicare al JCPOA și, prin urmare, era complet de nevânzare pentru noi și pentru europeni, sau erau chestiuni care fuseseră dezbătute și rezolvate amănunțit la Viena”, a spus oficialul american înalt.

Vorbind la Consiliul de Securitate al ONU, diplomații americani, britanici și francezi au pus sarcina Iranului pentru eșecul de a reînvia acordul după mai bine de un an de negocieri.

Senatul SUA

Totuși, Iranul a caracterizat discuțiile de la Doha drept pozitive și a învinuit Statele Unite că nu au oferit garanții că o nouă administrație americană nu va abandona din nou acordul, așa cum făcuse Trump.

„Iranul a cerut Statelor Unite garanții verificabile și obiective că JCPOA nu va fi din nou torpilat, că SUA nu își vor încălca din nou obligațiile și că sancțiunile nu vor fi reimpuse sub alte pretexte sau desemnări”, a spus ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht.

Înalt oficial american a spus că Washingtonul a precizat, de la începutul discuțiilor, în aprilie 2021, că nu poate oferi Iranului garanții legale că o viitoare administrație americană va respecta acordul.

„Am spus că nu există nicio modalitate legală prin care putem lega o viitoare administrație, așa că am căutat alte modalități de a oferi o anumită formă de confort Iranului și noi, împreună cu toate celelalte P5+1 (națiuni) și coordonatorul UE, credeam că dosarul a fost închis”, a adăugat oficialul american înalt.

Iranul a încheiat acordul inițial cu Marea Britanie, China, Franța, Rusia, Statele Unite și Germania, un grup numit P5+1. Oficialii americani și iranieni au spus că mingea se află în terenul celuilalt.

Înalt oficial american a contestat argumentul Teheranului conform căruia Washingtonul ar fi de vină pentru lipsa progresului, spunând că Statele Unite au răspuns pozitiv la modificările propuse de UE la proiectul de text al unui acord la care sa ajuns în timpul discuțiilor mai ample din martie, în timp ce Iranul nu a răspuns la acestea. propuneri.

Dacă acordul nu este reînviat, el a spus că „conducerea iraniană ar trebui să explice de ce a întors spatele beneficiilor acordului de dragul unor probleme care nu ar avea o diferență pozitivă în viața unui singur iranian obișnuit”. Oficialul american nu a detaliat aceste probleme. Restabilirea acordului ar permite Iranului să-și exporte în mod legal petrolul, sângele vital al economiei sale.

Urmăriți Impact.ro și pe